Het Witte Huis heeft er alle vertrouwen in het juridische getouwtrek over het inreisverbod dat president Trump uitvaardigde te zullen winnen.

Dat heeft woordvoerder Sean Spicer maandag gezegd aan boord van de Air Force One. De rechter schortte in eerste instantie het besluit op om reizigers uit zeven moslimlanden de toegang tot de VS te ontzeggen.

"De wet staat duidelijk aan de kant van de president", aldus Spicer. "Hij heeft een grote vrijheid van handelen om te doen wat in landsbelang is ter bescherming van onze bevolking. We zijn ervan overtuigd dat we in deze zaak gelijk gaan krijgen."

Dinsdag staat een hoorzitting in San Francisco gepland over het inreisverbod tussen de advocaten van de VS en de rechtbank. Advocaten van de staten Washington en Minnesota moeten dan uitleggen waarom het inreisverbod opgeschort moet blijven.

Juridisch

Een federale rechter in de staat Washington bepaalde vrijdag dat het inreisverbod niet kan gelden zolang er juridisch geen duidelijkheid over is. Een Amerikaans federaal hof van beroep wees dit weekend ook nog eens het verzoek af van het Amerikaanse ministerie van Justitie om het inreisverbod te handhaven gedurende de juridische strijd over die maatregel.

Bijna honderd Amerikaanse techbedrijven hebben zich gevoegd bij de rechtszaak over het inreisverbod voor burgers uit zeven islamitische landen. Onder de bedrijven zijn bekende namen als Apple, Microsoft, Google, Uber, Airbnb, eBay en Mozilla.

Amerikaanse rechter zet inreisverbod Trump tijdelijk stop
Amerikaanse rechter zet inreisverbod Trump tijdelijk stop