Angela Merkel is door het CDU/CSU partijcongres officieel herkozen als de kandidate van de partij voor het bondskanselierschap. De verkiezingen in Duitsland vinden plaats op 24 september.

Het Beierse CSU is een zusterpartij van het CDU die alleen in deelstaat Beieren meedoet. Het CSU heeft al langer bedenkingen bij de koers die Merkel als bondskanselier met het CDU koos ten aanzien van migratie- en vluchtelingenbeleid. 

De CDU/CSU houdt zijn partijcongres momenteel in München. Hoog op de agenda staat de tactiek die gekozen moet worden om de sociaaldemocratische SPD te verslaan bij de verkiezingen. De SPD stijgt in de peilingen sinds er besloten is de voormalig voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, als kandidaat aan te wijzen. 

De andere SPD-kandidaat voor het bondskanselierschap, Sigmar Gabriel, werd minister van Buitenlandse Zaken om plaats te maken voor Schulz. De verwachting is dat de verkiezingsstrijd in Duitsland hoofdzakelijk zal draaien om de strijd tussen de SPD en het CDU.