In Pakistan en Afghanistan zijn als het gevolg van hevig winterweer meer dan honderd doden gevallen. Grote delen van beide landen zijn bedekt met een dikke laag sneeuw en lawines zorgen voor gevaarlijke situaties.

In het noorden en oosten van Afghanistan vielen meer dan honderd doden en tientallen gewonden bij lawines, ingestorte huizen en verkeersongelukken. De autoriteiten vrezen voor het leven van nog eens vijftig mensen die nog vermist worden.

De meeste slachtoffers vielen in een dorp in de afgelegen provincie Nuristan, waar een dorpje bijna geheel werd bedolven door een lawine. Daarbij kwamen minstens vijftig mensen om het leven. 

In de noordelijke Pakistaanse regio Chitral vielen negen doden, onder wie zeven kinderen toen ook daar een lawine een klein dorpje bedolf. Zeker veertien mensen worden nog vermist.

De Afghaanse overheid riep zondag - normaal gesproken een normale werkdag in Afghanistan - uit tot nationale feestdag, om te voorkomen dat mensen de weg op zouden gaan.

Doden in Pakistan door zwaar winterweer
Doden in Pakistan door zwaar winterweer

Moeilijk bereikbaar

Veel dorpen en steden zijn afgesloten van de buitenwereld. Door het slechte weer is het voor hulpverleners moeilijk om de getroffen gebieden te bereiken. In de Afghaanse hoofdstad Kaboel ligt het openbare leven nagenoeg stil. Alle overheidsgebouwen zijn gesloten.

Meteorologen verwachten dat zondag voorlopig de laatste dag is dat het sneeuwt. De temperaturen blijven de komende dagen wel onder het vriespunt.