De Verenigde Staten gaan zich inzetten om de vrede en veiligheid langs de grenzen tussen Oekraïne en Rusland te herstellen. Dat beloofde president Donald Trump aan zijn Oekraïense collega Petro Porosjenko.

"We zullen met Oekraïne, Rusland en alle andere betrokken partijen werken om ze te helpen vrede langs de grens te herstellen", luidt de verklaring van zaterdag uit het Witte Huis.

Kiev liet volgens de BBC weten dat beide leiders tijdens het telefoongesprek het belang van een wapenstilstand benadrukten.

Porosjenko's leger en pro-Russische separatisten zijn de afgelopen week in hevige gevechten verwikkeld geraakt, de zwaarste sinds maanden. Volgens separatisten is bijvoorbeeld aan het eind van afgelopen week een woonwijk in Donetsk bestookt door het leger en zijn twee burgers gedood en veertien gewond geraakt.

In en rond Donetsk zijn de afgelopen week tientallen doden gevallen, onder wie ook regeringsmilitairen en opstandelingen.

VN

Voor de nieuwe Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties is de opgelaaide strijd reden om het "agressieve" optreden van Rusland te veroordelen. "Wij willen echt onze betrekkingen met Rusland verbeteren. Echter, de vreselijke situatie in het oosten van Oekraïne is er een die een duidelijke en krachtige veroordeling van de Russische acties vereist", zei ambassadeur Nikki Haley donderdag in de Veiligheidsraad.

Ook waarschuwde ze dat de sancties die aan Rusland zijn opgelegd vanwege de annexatie van de Krim, pas opgeheven worden als Moskou het schiereiland teruggeeft aan Oekraïne.

Rusland beschuldigt op zijn beurt Oekraïne van het schenden van internationale afspraken, omdat het land burgers bestookt in Oost-Oekraïne. Verder zou Kiev wapensystemen in de strijd gooien die niet mogen worden gebruikt volgens vredesafspraken die zijn gemaakt in Minsk.

Oost-Oekraïners maken zich op voor evacuatie na oplaaien gevechten
43
Oost-Oekraïners maken zich op voor evacuatie na oplaaien gevechten