De regerende sociaaldemocraten (PSD) in Roemenië hebben een omstreden wetsvoorstel over machtsmisbruik ingetrokken na massale protesten, meldt de Roemeense premier Sorin Grindeanu zaterdagavond in een verklaring.

Het omstreden voorstel van de nieuwe sociaal-democratische regering hield in dat zaken van machtsmisbruik waar de schade minder is dan 200.000 Roemeense leu (44.000 euro), niet meer onder het strafrecht zou vallen. 

De wijziging zou via een decreet worden doorgevoerd. Dat betekent dat het niet door het parlement hoefde te worden goedgekeurd.

Roemenië wordt al jaren geplaagd door moeilijk uit te roeien corruptie. Ook hoge regeringsfunctionarissen worden regelmatig in verband gebracht met corruptiezaken.

De voorzitter van de regeringspartij, Liviu Dragnea, zei zondag dat Grindeanu nu moet beslissen of hij justitieminister Florin Iordache de laan uitstuurt.

Ondanks de intrekking van het decreet gingen zondagavond opnieuw zo'n zeventigduizend mensen in Boekarest de straat op om te demonstreren. Volgens de demonstranten zal de regering proberen het wetsvoorstel via een conventionele wetswijziging alsnog door te voeren.

Veroordeeld

PSD-leider Dragnea is ook een politicus die vervolgd wordt wegens machtsmisbruik. Hij is veroordeeld tot twee jaar cel vanwege verkiezingsfraude. Dragnea wilde premier van Roemenië worden, maar dat stond de president van het land niet toe. Toen werd Grindeanu naar voren geschoven, maar die wordt gezien als een spreekbuis van Dragnea.

Critici denken dat het decreet vooral was bedoeld om Dragnea de hand boven het hoofd te houden en denken dat de wet de weg vrij moest maken voor het premierschap van Dragnea.

Protesteren

Het voorstel zorgde voor hevige verontwaardiging onder veel Roemenen. Zij gingen sinds woensdag massaal de straat op om te protesteren tegen de wet. Ook zaterdag stonden weer tienduizenden mensen voor het regeringsgebouw in Boekarest.

Volgens AFP waren de protesten de grootste in het land sinds 1989. Toen werd gedemonstreerd tegen de communistische dictator Nicolae Ceausescu.

Duizenden Roemenen de straat op tegen machtsmisbruik
Duizenden Roemenen de straat op tegen machtsmisbruik