President Trump wil dat het besluit van een rechter in de staat Washington om het inreisverbod op te schorten voor mensen uit zeven islamitische landen wordt teruggedraaid.

Een federale rechter in Seattle bepaalde vrijdag dat de inreisbeperking voor de VS direct tijdelijk moet worden opgeschort. Trump laat via Twitter weten de 'mening van deze zogenaamde rechter' 'belachelijk' te vinden.

"Als een land niet meer kan zeggen wie wel en niet binnen mag komen of uit mag gaan - vooral uit veiligheidsoverwegingen - dan zorgt dat voor grote problemen".

Eerder sprak woordvoerder Sean Spicer al over het verbod van de rechter. Hij kondigde aan dat Justitie een spoedverzoek bij een rechter gaat indienen om het verbod te kunnen blijven handhaven. "Wij geloven dat het besluit van de president binnen de wet past en dus is toegestaan".

Amerikaanse rechter zet inreisverbod Trump tijdelijk stop
Amerikaanse rechter zet inreisverbod Trump tijdelijk stop

Washington

De zaak was aangespannen door de staat Washington en kreeg later bijval van Minnesota. Het inreisverbod was uitgevaardigd met een presidentieel decreet. Dat is voor de uitvoeringsinstanties bindend, zolang het niet via de rechter wordt aangevochten.

De rechterlijke uitspraak in Seattle heeft een schorsende werking. Dat betekent dat het inreisverbod niet meer geldt en pas weer kan worden ingevoerd als de regering Trump van de rechter gelijk krijgt.