De voorzitter van de regerende sociaaldemocraten (PSD) in Roemenië zegt bereid te zijn te praten over het intrekken van een omstreden wetsvoorstel over machtsmisbruik, om zo een einde te maken aan de voortdurende protesten in het land. 

Het omstreden voorstel van de nieuwe sociaal-democratische regering houdt in dat zaken van machtsmisbruik waar de schade minder is dan 200.000 Roemeense leu (44.000 euro), niet meer onder het strafrecht valt.

Partijvoorzitter Liviu Dragnea zegt binnenkort te praten met andere topstukken van de partij, maar stelde ook dat intrekken van het besluit pas gebeurt als premier Sorin Grindeanu dat goedkeurt. Hij wees intrekking tot nu toe meerdere malen af.

Roemenië wordt al jaren geplaagd door moeilijk uit te roeien corruptie. Ook hoge regeringsfunctionarissen worden regelmatig in verband gebracht met corruptiezaken.

Veroordeeld

PSD-leider Dragnea is ook een politicus die vervolgd wordt wegens machtsmisbruik. Hij is ook veroordeeld tot twee jaar cel vanwege verkiezingsfraude. Dragnea wilde premier van Roemenië worden, maar dat stond de president van het land niet toe. Toen werd Grindeanu naar voren geschoven, maar die wordt gezien als een spreekbuis van Dragnea.

Critici denken dat het decreet vooral is bedoeld om Dragnea de hand boven het hoofd te houden en denken dat de wet de weg vrij moet maken voor het premierschap van Dragnea.

Protesten

Opnieuw zijn Roemenen zaterdag de straat opgegaan om te protesteren tegen de wet. Het is de vijfde dag van massale protesten in Roemenië. Vrijdag waren naar schatting 250.000 mensen in het land op de been om zich uit te spreken tegen de nieuwe wet.

Volgens AFP zijn de protesten die woensdag begonnen de grootste in het land sinds 1989. Toen werd gedemonstreerd tegen de communistische dictator Nicolae Ceausescu.