Iran houdt zaterdag een nieuwe test met raketten en radarsystemen. Het land reageert hiermee op de nieuwe sancties die de Amerikaanse president Donald Trump vrijdag oplegde aan Teheran.

De VS nam maatregelen tegen dertien personen en twaalf organisaties in Iran. Het invoeren van de nieuwe sancties, waarvan niet precies bekend is wat ze inhouden, was weer een reactie van het Witte Huis op een eerdere test van Iran met een middellangeafstandsraket, afgelopen weekeinde.

Iran stelt in een verklaring dat de test op zaterdag bedoeld is om "de kracht van de Iraanse revolutie" te tonen. Het land wil met de test haar afkeer over de nieuwe sancties duidelijk maken.

De sancties waren volgens de Amerikaanse president Donald Trump gerechtvaardigd omdat de eerdere test in strijd is met de uitspraak van de VN Veiligheidsraad die Iran tests verbiedt met raketten die kernwapens kunnen dragen. Ook andere landen veroordeelden de tests van Iran.  

Barack Obama

De Iraanse raket werd zondag gelanceerd vanaf Semnan, op ongeveer 200 kilometer van de hoofdstad Teheran. De raket zou ongeveer duizend kilometer hebben gevlogen en explodeerde toen.

Volgens de regering Trump werden nieuwe sancties tegen Iran ook al onder Obama overwogen. Obama was echter ook de president die de banden met Iran voor het eerst in jaren aanhaalde. Zo werden Amerikaanse sancties tegen het land opgeheven in ruil voor beteugeling van de Iraanse kernactiviteiten. President Trump is tegen het akkoord dat Obama sloot met Iran en wil de deal terugdraaien.

Iran is een van de zeven landen die onder het door Trump ingestelde inreisverbod vallen.