De Amerikaanse advocaten van de Mexicaanse drugsbaron Joaquin 'El Chapo' Guzman hebben vrijdag geklaagd over het zeer strenge gevangenisregime waaronder hun cliënt gebukt gaat. 

Dat deden ze vrijdag in de federale rechtbank van Brooklyn tijdens een hoorzitting.

De 59-jarige Guzman zit 23 uur van de dag in afzondering op een speciale afdeling van de penitentiaire inrichting in Manhattan. Hij mag zelfs zijn vrouw Emma Coronel en Mexicaanse raadsman niet zien. ''We begrijpen de noodzaak van beveiliging maar dit gaat alle perken te buiten'', aldus El Chapo's advocate Michelle Gelernt.

Rechter Brian Cogan zei het aan de Dienst Gevangeniswezen over te laten onder welke voorwaarden Guzman wordt opgesloten en wie hij mag zien en spreken. Hij voegde eraan toe dat ''de geschiedenis van de verdachte een tikkeltje ongewoon'' is.

Levenslang

El Chapo staat terecht wegens leiding geven aan een criminele organisatie en grootschalige drugssmokkel. Als dat wordt bewezen kan hij kan levenslang krijgen. Guzman, die twee weken geleden door Mexico werd uitgeleverd aan de VS, heeft verklaard dat hij onschuldig is aan alles wat hem ten laste is gelegd.