Een Franse soldaat heeft vrijdagochtend in Parijs het vuur geopend op een man bij het Louvre. Volgens de Franse politie heeft de dader een andere militair aangevallen met een machete.  

De verdachte raakte zwaargewond, maar volgens de politie is hij nog wel in leven. Hij is in totaal vijf keer geraakt. De aangevallen soldaat is lichtgewond.

Volgens de Franse politie riep de verdachte 'Allahu Akbar' toen hij zich op een groepje patrouillerende militairen stortte. Ze probeerden hem te bedwingen, maar omdat hij doorging vuurde een van de soldaten vijf kogels op hem af. Hij zou alleen hebben gehandeld. Over de identiteit en nationaliteit van de dader is nog niets bekend.

Franse politie zet gebied bij Louvre af na uitschakelen man met machete
Franse politie zet gebied bij Louvre af na uitschakelen man met machete

'Duidelijk agressief'

"We hebben te maken met een aanval van een individu dat duidelijk agressief was en een directe bedreiging vormde. De dingen die hij zei deed ons concluderen dat hij een terroristische aanval wilde uitvoeren", zei Michel Cadot, het hoofd van de politie in Parijs.

"Er was ook nog een tweede persoon die zich verdacht gedroeg. Deze is ook aangehouden, maar vooralsnog lijkt er geen link te zijn tussen de aanvaller en de tweede persoon."

Rugzakken

Mogelijk wilde hij of het museum, of het winkelcentrum nabij het museum binnendringen. Bronnen bij de politie spreken elkaar daarover tegen.

De man had volgens de politie twee rugzakken bij zich. Daarin zijn geen explosieven aangetroffen. Eerder werd er nog gesproken over dat de man een koffer bij zich had.

Ernstig incident

Volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken is er een ernstig incident geweest bij het Louvre. Een woordvoerder van het museum zegt dat het Louvre tot nader order gesloten is. Een groep van 250 mensen die nog in het Louvre aanwezig was, wordt in kleine aantallen naar buiten gelaten.

De Franse politie heeft de toegang tot de omgeving van het Louvre afgezet. Metro's stoppen niet bij het station nabij het Louvre. Het station is ontruimd.