De nieuwe Amerikaanse ambassadeur voor de VN, Nikki Haley, noemt het opgelaaide geweld in Oost-Oekraïne de schuld van Rusland. De uitspraken zijn opvallend, omdat Trump juist de banden met de Russen lijkt te willen verbeteren.

Haley waarschuwde tijdens haar eerste Veiligheidsraad dat de economische sancties, die werden ingesteld nadat Rusland de Krim annexeerde in 2014, niet worden teruggedraaid zolang het land zich niet terugtrekt van het Schiereiland.

"Het is ongelukkig dat ik tijdens mijn eerste vertoning de agressieve acties van Rusland moet afkeuren", aldus Haley. "We willen de relatie met Rusland verbeteren, maar de situatie in het oosten van Oekraïne vraagt om een sterke veroordeling."

Geweld

De laatste week laait het geweld in het oosten van Oekraïne weer op. Deze week zijn naar verluidt al vijftien doden gevallen, zowel bij het regeringsleger als bij de separatisten. Donderdag vielen bij gevechten tussen Oekraïnse legereenheden en separatisten nog twee doden. Oekraïne en Rusland geven elkaar de schuld van het opgelaaide geweld.

De VN-Veiligheidsraad maakt zich grote zorgen over de situatie. Volgens EU-president Donald Tusk dreigt een humanitaire situatie rond Avdiivka bij Donetsk. De Veiligheidsraad benadrukte dat vooral burgers zwaar te lijden hebben onder het geweld, zo zitten duizenden mensen zonder stroom.

Oost-Oekraïners maken zich op voor evacuatie na oplaaien gevechten
43
Oost-Oekraïners maken zich op voor evacuatie na oplaaien gevechten