De Verenigde Staten en Zuid-Korea zijn het eens geworden over het inzetten van een Amerikaans raketschild in het land. Het raketafweersysteem is bedoeld tegen de dreiging van Noord-Korea, zei de Zuid-Koreaanse minister van Defensie vrijdag.

De Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis is in Zuid-Korea voor een tweedaags bezoek aan Seoul waar hij spreekt met verschillende bewindsvoerders. Zo sprak hij dus ook met zijn Zuid-Koreaanse evenknie Han Min-koo.

"De twee zijn tot een akkoord gekomen om de Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) in te zetten. Het verdedigingssysteem staat gepland om binnen het jaar operationeel te zijn. Het raketschild zal uitsluitend gebruikt worden ter verdediging tegen Noord-Koreaanse raketaanvallen", aldus het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie in een verklaring.

Mattis waarschuwde Noord-Korea vrijdag voor een "effectieve en overweldigende" reactie als het land er ooit voor kiest kernwapens te gebruiken. 

Noord-Korea dreigt met acties om afweersysteem Zuid-Korea
Noord-Korea dreigt met acties om afweersysteem Zuid-Korea

Woedend

Noord-Korea reageerde vorig jaar woedend op de plannen van Zuid-Korea om het afweersysteem te plaatsen. Het stalinistische land dreigde tot 'actie' over te gaan als het plan doorgang vond. Ook Rusland en China hebben hun zorgen uitgesproken. In juli gingen demonstranten de straat op om te demonstreren tegen de plannen