De Amerikaanse president Donald Trump heeft Israël gewaarschuwd en gezegd dat het moet stoppen met het aankondigen van de bouw van nieuwe nederzettingen, meldt de Jerusalem Post.

Een functionaris van het Witte Huis zei tegen de krant dat alle partijen moeten stoppen met eenzijdige acties. Washington bevestigt daarmee dat het streeft naar een tweestatenoplossing.

Volgens de vertegenwoordiger van het Witte Huis ondermijnen de aankondigingen van nieuwe nederzettingen de pogingen van Trump om vrede te krijgen in het Midden-Oosten.

Het Witte Huis kwam later met een officiële verklaring: "We denken weliswaar niet dat het bestaan van nederzettingen een belemmering is voor vrede maar de bouw van nieuwe nederzettingen en uitbreidingen over de huidige grenzen helpt wellicht niet in het bereiken van vrede."

De regering van Trump heeft nog geen officiële positie ingenomen over de bouw van nederzettingen. De verklaring van donderdag is milder dan eerdere pro-Israëlische standpunten van Trump.

'Geen U-bocht'

In de verklaring staat dat de VS ernaar uitkijkt om erover te discussiëren wanneer de Amerikaanse president op 15 februari de Israëlische premier Benjamin Netanyahu ontmoet.

De Israëlische VN-ambassadeur Danny Danon zei dat het nog te vroeg is om te zeggen wat de uitspraken van Trump voor gevolgen hebben. ''Ik zou dit niet omschrijven als een U-bocht van de Amerikaanse regering, maar de kwestie staat duidelijk op haar agenda'', zei Danon. ''We zullen het niet altijd over alles eens zijn.''

Teleurstelling

Israël kondigde in de eerste twee weken van Trumps presidentschap aan in totaal 5.500 nieuwe woningen op de Westelijke Jordaanoever te gaan bouwen.

De verklaring van het Witte Huis komt mogelijk als een teleurstelling voor Netanyahu, die hoopte dat Trump groen licht zou geven voor het bouwen van nieuwe gebouwen op de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem.