In Boekarest zijn donderdagavond weer tienduizenden Roemenen de straat opgegaan om te demonstreren tegen een omstreden wetsvoorstel over machtsmisbruik.

Het protest richt zich tegen een per decreet ingevoerde beperking van strafvervolging bij ambtsmisbruik. Het voorstel van de nieuwe sociaal-democratische regering houdt in dat zaken van machtsmisbruik waar de schade minder is dan 200.000 Roemeense leu (44.000 euro), niet meer onder het strafrecht valt.

Woensdagavond was een betoging in Boekarest uitgelopen op rellen. De betogers lieten zich hierdoor niet weerhouden om weer de straat op te gaan. De politie waagde zich niet aan schattingen, maar het ruim een hectare grote plein voor de zetel van de regering stond vol met mensen.De demonstranten stellen dat het decreet dient om de wegens aanzetten tot ambtsmisbruik aangeklaagde voorzitter van de mee regerende sociaaldemocraten (PSD), Liviu Dragnea, te beschermen. Premier Sorin Grindeanu, die als stroman van Dragnea wordt gezien, wees intrekking van besluit donderdag opnieuw af.

Duizenden Roemenen de straat op tegen machtsmisbruik
Duizenden Roemenen de straat op tegen machtsmisbruik