Gedetineerden in een gevangenis in de Amerikaanse staat Delaware hebben twee bewakers en medegevangenen gegijzeld. Ze hebben volgens plaatselijke media eisen gesteld over de verbetering van de omstandigheden van hun gevangenhouding.

Twee anderen gegijzelde bewakers zijn inmiddels vrijgelaten, maar de gijzeling duurt donderdag voort.

Volgens de autoriteiten bevinden zich nog 82 gevangenen in het gedeelte waar de gijzeling gaande is. Het is niet duidelijk hoeveel van hen gijzelnemers of gegijzelden zijn.

In het gehele complex zitten naar schatting 2.500 mensen vast, onder wie enkelen die de doodstraf hebben gekregen. 

De gijzelnemers overmeesterden woensdagmiddag een deel van het Vaughn Correctional Center in Smyrna, ongeveer 120 kilometer ten noordoosten van Washington.

Sommige media suggereren dat de onrust mede is ontstaan door het aantreden van de nieuwe president Donald Trump. Gevangenen vrezen dat onder deze populistische Republikein de toestand in gevangenissen nog veel slechter wordt.

Obama

Trumps voorganger, de Democraat Barack Obama, streefde naar verbetering van het gevangeniswezen en minder celstraf en minder zware straffen voor bepaalde delicten. Hij was in 2015 de eerste president die een federale gevangenis bezocht.

Toevallig was Trump woensdag op slechts vijftien kilometer van de gevangenis op de luchtmachtbasis van Dover in Delaware. Hij was er om eer te betonen aan de voor zover bekend eerste Amerikaanse militair die gedurende zijn presidentschap is gesneuveld. Op de basis arriveerde de stoffelijke resten van de 36-jarige William Owens die als commando in Jemen om het leven kwam.