Meer dan 250.000 Roemenen zijn woensdagavond de straat op gegaan om te protesteren tegen een omstreden wetsvoorstel over machtsmisbruik.

Het voorstel van de nieuwe sociaal-democratische regering houdt in dat zaken van machtsmisbruik waar de schade minder is dan 200.000 Roemeense leu (44.000 euro), niet meer onder het strafrecht valt.

Duizenden Roemenen de straat op tegen machtsmisbruik
Duizenden Roemenen de straat op tegen machtsmisbruik

Oproerpolitie

Woensdagavond hebben zich volgens schattingen 130.000 tot 150.000 demonstranten verzameld voor het regeringsgebouw in de hoofdstad Boekarest. 

De oproerpolitie schat dat er daarnaast nog eens 100.000 tot 150.000 mensen de straat op zijn gegaan in 55 andere dorpen en steden in het land. "Trek het terug en treed dan af", riepen de demonstranten. Veel mensen zwaaiden met Roemeense vlaggen. 

Machtsmisbruik

Als het wetsvoorstel toch door gaat, profiteren daar naar schatting tientallen Roemeense politici van omdat ze dan niet meer verdacht worden van machtsmisbruik.

Zo loopt er momenteel een zaak tegen Liviu Dragnea, de partijleider van de sociaal-democraten. Hij zou zijn politieke invloed hebben gebruikt om het salaris van twee personeelsleden van zijn partijbureau te verhogen.

De Europese Commissie maakt zich zorgen over de ontwikkelingen in Roemenië. "Het gevecht tegen corruptie moet opgevoerd worden en niet afgezwakt", zei commissievoorzitter Jean-Claude Juncker.