Een meerderheid van het Britse Lagerhuis heeft woensdagavond een wetsvoorstel gesteund waarmee de Brexit in gang wordt gezet.

Parlementsleden keurden het voorstel met 498 stemmen tegen 114 goed. De Schotse Nationale Partij en de Liberaal Democraten stemden tegen. 

Premier Theresa May heeft met de wet goedkeuring van het parlement om de zogenoemde artikel-50 procedure te starten. Die procedure zet de onderhandelingen over de uittreding uit de Europese Unie in gang. 

Londen wilde die procedure sowieso al snel starten, maar het Supreme Court heeft bepaald dat die beslissing ook langs het parlement moest.

Het Lagerhuis beraadslaagt op 6 februari nogmaals om de details van de procedure te regelen. Daarna buigt het Hogerhuis zich over het wetsontwerp voor de Brexit.

Uittreding

In een referendum in juni stemden 51,9 procent van de inwoners van het Verenigd Koninkrijk voor een vertrek uit de Europese Unie. 

May heeft steeds gezegd de Brexit-procedure rond maart te willen starten en vastbesloten te zijn de Brexit door te willen zetten. 

De gesprekken tussen May en de Europese Unie duren waarschijnlijk twee jaar. Naar verwachting heeft het Verenigd Koninkrijk zich dan in 2019 losgemaakt van de unie.
 

Tijdlijn: Dit gebeurde er na het Brexit-referendum
Tijdlijn: Dit gebeurde er na het Brexit-referendum