President Donald Trump heeft waarnemend minister van Justitie Sally Yates ontslagen, nadat ze haar ambtenaren opdracht had gegeven het tijdelijke inreisverbod niet te verdedigen voor de rechter. 

Yates maakte als overgangsminister nog onderdeel uit van de regering van Barack Obama. Ze trad aan na het aftreden van Obama en diens minister van Justitie Loretta Lynch. 

Het Witte Huis stelt dat "Yates het ministerie van Justitie verraden heeft" en heeft laten weten dat Dana Boente de ontslagen minister voorlopig zal vervangen. Boente is nu werkzaam als openbaar aanklager in Virginia en heeft tegen de Washington Post gezegd dat hij het inreisverbod wel zal handhaven. 

Ook het waarnemend hoofd van de immigratiedienst, Daniel Ragsdale, is ontslagen door Trump. In een verklaring van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid wordt Thomas Holman aangewezen als het nieuwe waarnemend hoofd van de dienst. Een reden voor de vervanging wordt in de verklaring niet gegeven. 

Sally Yates

Yates twijfelde openlijk aan de wettelijke onderbouwing van het presidentiële decreet dat het inreisverbod in werking stelde, bericht The New York Times.

De overgangsminister schreef maandagmiddag in een brief aan de advocaten van het ministerie dat het de plicht van het departement is om altijd te strijden voor rechtvaardigheid.

"Op dit moment ben ik niet overtuigd dat het verdedigen van het decreet aansluit bij die verantwoordelijkheden, noch ben ik ervan overtuigd dat het decreet wettig is", aldus Yates.

Symbolisch

Het verzet van Yates was volgens de Amerikaanse krant grotendeels symbolisch. Ze zou slechts minister blijven tot haar vervanger Jeff Sessions wordt goedgekeurd. Dat gebeurt naar verwachting al op korte termijn.

Sessions, al twintig jaar senator van Alabama, is fel tegen immigratie, zowel illegaal als legaal. Hij werd eerder de "grootste vijand van het pardon voor illegale immigranten" genoemd.

Iran

Zes Iraniërs die sinds zaterdag door gevolgen van het inreisverbod op Schiphol verblijven, vliegen dinsdag in de loop van de middag op kosten van KLM terug naar Teheran. De zes waren op weg naar de VS, maar strandden op Schiphol toen het verbod van Trump van kracht werd.

Deze passagiers zaten al in de lucht toen het decreet inging. Ze verblijven sindsdien in een vertreklounge op Schiphol. De KLM ziet geen andere mogelijkheid dan deze mensen terug te laten keren naar hun land.