Iran heeft zondag een test uitgevoerd met een middellangeafstandsraket. Sean Spicer, de perschef van het Witte Huis, zegt op de hoogte te zijn van de lancering. 

De raket vloog ongeveer duizend kilometer en explodeerde toen, melden Amerikaanse overheidsvertegenwoordigers volgens Fox News. Persbureau AFP meldt dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties de zaak gaat bespreken. 

Volgens de conservatieve omroep werd de raket gelanceerd vanaf Semnan, op ongeveer 200 kilometer van de hoofdstad Teheran.

De Iraanse minister Mohammad Javad Zarif van Buitenlandse Zaken ontkent noch bevestigt de recente test. Wel zegt hij dat het land nooit in Iran gemaakte raketten zal gebruiken om andere landen aan te vallen. Ook zou Iran geen raketten hebben gemaakt die nucleaire kernkoppen kunnen dragen.

Zarif deed zijn uitspraken in een gezamenlijke persconferentie met zijn Franse collega Jean-Marc Ayrault. Ayrault heeft zijn zorgen over de test uitgesproken.

Onder Obama zijn de banden met Iran aangehaald. Zo werden Amerikaanse sancties tegen het land opgeheven in ruil voor beteugeling van de Iraanse kernactiviteiten. President Trump is tegen het akkoord dat Obama sloot met Iran en wil de deal terugdraaien. 

Iran is een van de zeven landen die onder het door Trump ingestelde inreisverbod vallen.