Bij een terroristische aanslag op een moskee in het Canadese Quebec City zijn in de nacht van zondag op maandag zes doden en acht gewonden gevallen. De schietpartij vond plaats tijdens het avondgebed.

De Canadese premier noemde de schietpartij een "terroristische aanslag op moslims". Twee verdachten zijn aangehouden. De politie heeft verder nog geen details vrijgegeven over de daders.

Er zouden veertig mensen in de moskee aanwezig zijn geweest op het moment van de schietpartij. Eerder werd gesproken over een derde dader. Maar dit bericht heeft de politie inmiddels ontkracht.

De politie heeft het gebied rondom de moskee afgezet. De politie heeft gemeld dat de situatie onder controle is en dat alle mensen uit de moskee zijn geëvacueerd. 

Zeker zes doden bij schietpartij in moskee Quebec
50
Zeker zes doden bij schietpartij in moskee Quebec

'Barbaars'

"Waarom gebeurt dit hier? Dit is barbaars", zegt de leider van de moskee, Mohamed Yangui, in een eerste reactie. Premier Philippe Couillard van Quebec betuigde via Twitter zijn medeleven met de families van de slachtoffers en liet weten dat de provincie er alles aan doet om de veiligheid van de inwoners van Quebec te verzekeren.

Bronnen die betrokken zouden zijn bij het onderzoek meldden aan Radio Canada dat de twee vermoedelijke daders studeerden in de stad aan de Laval-universiteit. Beide verdachten zijn inwoners van Quebec. Eén zou van Marokkaanse afkomst zijn.

Een van de verdachten zou voor de moskee zijn gearresteerd. De ander wist in eerste instantie met een auto te ontkomen, maar meldde zich later bij de politie. In de auto zou ten minste één wapen zijn gevonden. Ook de woning van een van de verdachten werd doorzocht.

Eerder zei een getuige die anoniem wilde blijven tegen Radio Canada dat de schutters spraken met een accent dat leek op het accent dat gesproken wordt in Quebec. Volgens de getuige zouden de schutters 'Allah is groot' geroepen hebben.

Trudeau

De Canadese premier Justin Trudeau heeft via Twitter laten weten dat Canada rouwt om de "lafhartige aanval op een moskee in de stad Quebec. Mijn gedachten zijn bij de slachtoffers en hun families." Ook heeft de Canadese premier gemeld alle noodzakelijke assistentie te verlenen aan premier Couillard van de staat Quebec.

In een verklaring veroordeelt Trudeau de aanval scherp. Verder is volgens de premier "diversiteit onze kracht en religieuze tolerantie is een waarde die wij, Canadezen, hoog achten."

In de Canadese stad Montreal zijn ook extra veiligheidsmaatregelen genomen. Ook de Amerikaanse stad New York heeft aangekondigd moskeeën extra te beveiligen. 

In juni 2016 werd er al eens een varkenskop voor de deur van dezelfde moskee gelegd. 

Rutte

Premier Rutte heeft inmiddels zijn medeleven betuigd. "De aanslag op een moskee in Quebec is een afschuwelijke daad van laffe terreur", aldus Rutte. "Canada is een land van vrijheden voor iedereen, van alle gezindten, net als Nederland. Een moorddadige aanslag als deze moet ons alleen maar sterken in de bescherming en verdediging van die vrijheden", aldus Rutte.