Franse oud-minister van Onderwijs Benoît Hamon heeft zondag de Franse voorverkiezingen bij de Socialistische Partij gewonnen. Hij was de uitdager van voormalig minister-president Manuel Valls, die tweede werd.

Dat meldt persbureau AFP. Eerder won Hamon ook al de eerste ronde.

Hamon werd niet beschouwd als een serieuze mededinger toen hij zijn campagne begon in december, maar de 49-jarige voormalige minister van Onderwijs kreeg de wind in de zeilen door zijn boodschap van "hoop en vernieuwing".

Voormalig minister van Economie, Arnaud Montebourg, die werd uitgeschakeld in de eerste ronde, besloot zich achter Hamon te scharen.

Linkse vleugel

De socialist Francois Hollande is momenteel de president. Hamon heeft zich meermaals negatief uitgelaten over het economische beleid van Hollande.

De strijd tussen Hamon en Valls kan gezien worden als een strijd om de ziel van de partij; met Hamon namens de linkse vleugel van de partij en Valls uit het centristische kamp.

De eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen vindt plaats op 23 april 2017. Peilingen wijzen vooralsnog uit dat het neerkomt op een strijd tussen de Republikein François Fillon, Marine le Pen van het Front National en Emmanuel Macron, de voormalig minister van Economische Zaken.