Het Amerikaanse inreisverbod voor burgers uit zeven islamitische landen heeft wereldwijd gezorgd voor verwarring bij passagiers en werknemers op luchthavens. Ook wordt op veel plekken geprotesteerd tegen het beleid van president Donald Trump.

Op luchthavens ontstond verwarring bij medewerkers van de immigratiedienst; ze hadden moeite met het interpreteren van de nieuwe regels.

Zo bestond er onduidelijkheid over bezitters van een 'green card', een verblijfsvergunning, die al in het vliegtuig zaten toen Trump het decreet ondertekende. Sommigen werden aangehouden bij aankomst in de VS.

Grote demonstraties ontstonden bij luchthavens in New York, Seattle, San Francisco, Los Angeles en Chicago. Duizenden mensen lieten weten het niet eens te zijn met de immigratieregeling. 

Rechter blokkeert plannen Trump voor inreisverbod
Rechter blokkeert plannen Trump voor inreisverbod

Protest op Schiphol

Ruim zeventig activisten hebben zondagavond voor de ingang van Schiphol gedemonstreerd tegen het inreisverbod dat president Donald Trump heeft ingesteld voor inwoners van zeven moslimlanden.

De betogers hadden toestemming van de burgemeester van Haarlemmermeer, waar de luchthaven onder valt, om buiten te demonstreren. Toen ze de hal in gingen, werden ze door de marechaussee tegengehouden en vervolgens weer naar buiten gestuurd.

Een persoon is aangehouden door de marechaussee wegens belediging. Volgens een woordvoerder van de marechaussee is de betoging rustig verlopen. De betogers droegen borden met teksten als 'Trump psychopaat' en 'Stop Trump en Wilders'. 

Procureurs-generaals

Irak en Iran hebben gedreigd Amerikaanse staatsburgers te gaan weigeren als Amerika het beleid doorzet. Wereldleiders, onder wie de Britse premier Theresa May, hebben gezegd het niet eens te zijn met het beleid van Trump. Premier Rutte zegt het besluit van Trump te betreuren.

Procureurs-generaal uit zestien Amerikaanse staten hebben zondag geprotesteerd tegen het decreet van Trump. Ze keren zich in een gezamenlijke verklaring tegen het besluit van Trump.

Tot de ondertekenaars behoren de procureurs van belangrijke staten als Californië, New York en Pennsylvania. In de verklaring staat dat de procureurs-generaal zullen trachten zo min mogelijk mensen te laten lijden onder de chaotische situatie die door het decreet is ontstaan.

'Geen chaos'

Het Witte Huis laat zondag weten nog steeds achter de regeling te staan. "Het was geen chaos", aldus stafchef Reince Priebus.

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid zegt dat in totaal 375 reizigers 'last hebben gehad' van de regeling. 173 van hen werden voor hun vlucht geweigerd. 109 mensen werden aangehouden bij aankomst in de VS. De rest van de reizigers kreeg, na nader onderzoek, een vrijstelling omdat zij een greencard of een speciaal visum gezaten

"De meesten van hen zijn inmiddels weer vrij. Sommigen zitten nog vast en ik denk dat als het geen vreselijke mensen zijn, zij later vandaag ook worden vrijgelaten."

Dubbele nationaliteit

Het is onduidelijk of er ook Nederlanders door het nieuwe inreisverbod worden getroffen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken laat zondag weten dat een tweede nationaliteit sinds 2014 niet meer wordt geregistreerd. Als iemand die geboren is in een ander land is genaturaliseerd tot Nederlander, is dat de enige afkomst die in zijn of haar paspoort staat.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt zondagavond dat zich nog geen Nederlanders hebben gemeld die problemen hebben ondervonden.

Stigmatiseren

Nederland en Duitsland laten hun ambassades in Washington toch onderzoek wat de gevolgen zijn voor hun burgers met een dubbele nationaliteit. Ze hebben daartoe bij hun Amerikaanse gesprekspartners aangedrongen op uitleg en verduidelijking.

"Wij zijn vastbesloten om de rechten van onze burgers te beschermen en zullen hiertoe ook binnen de Europese Unie overleggen over de noodzakelijke stappen", laten de minister van Buitenlandse Zaken van Nederland, Bert Koenders en zijn Duitse ambtgenoot Sigmar Gabriel, in een verklaring weten.

In de verklaring zeggen de ministers dat beide landen zich met veel inzet inzetten in de strijd tegen het terrorisme. "In Europa is het niet ons beleid om mensen vanwege hun afkomst of religie te stigmatiseren. Bovendien is de bescherming van vluchtelingen, zoals vastgelegd in het Vluchtelingenverdrag, een internationaalrechtelijke plicht die niet in twijfel getrokken mag worden."

Rechter

Trump bepaalde vrijdag dat mensen uit Irak, Iran, Jemen, Libië, Somalië, Soedan en Syrië de komende maanden niet welkom zijn in de Verenigde Staten. Voor vluchtelingen geldt zelfs een algeheel verbod van 120 dagen.

Een federale rechter in de staat New York oordeelde vervolgens dat personen die in de VS zijn geland en een geldig visum hebben, moeten worden toegelaten. Het gaat echter wel om een tijdelijk noodverblijf. Gedurende een week mogen mensen die met een geldig visum op Amerikaans grondgebied zijn niet worden vast- of uitgezet.

KLM

KLM weigerde zondag opnieuw reizigers die de VS als bestemming hadden. De maatschappij wil niet zeggen hoeveel dat er zondag waren. Zaterdag weigerde de KLM zeven mensen mee te nemen vanwege het inreisverbod.

Tientallen mensen werden geweigerd op het vliegveld van Istanbul, aldus de lokale autoriteiten. Een precies aantal is niet duidelijk. 

Door het verbod werd onder meer een vertaler van Iraakse afkomst, een Iraanse wetenschapper die onderweg was naar laboratorium in Massachusetts en een Syrisch gezin dat een nieuw leven zou beginnen in Ohio vastgehouden op luchthavens in de VS.

Kritiek

Veel experts wijzen er ondertussen op dat Trump voor het inreisverbod landen heeft geselecteerd waarmee hij als ondernemer geen zaken deed.

Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Egypte, belangrijke handelspartners van de VS, komen bijvoorbeeld niet voor op de lijst, terwijl terroristen uit die landen wel aanslagen pleegden in de VS.