Door een aanval met gevechtshelikopters, vermoedelijk Amerikaanse, zijn zondagmorgen in het zuiden van Jemen tientallen mensen om het leven gekomen.

Onder de dodelijke slachtoffers zijn terroristen van al-Qaeda, inclusief een lokale leider en zijn beide broers, maar ook burgers. Dat hebben getuigen en lokale overheidsfunctionarissen bekendgemaakt.

Het vuurgevecht had plaats in het landelijke district Yakla in de provincie al-Bayda. Medische hulpverleners spraken van dertig doden, onder wie tien vrouwen en drie kinderen. Als het klopt dat Amerikaanse commando's de actie hebben uitgevoerd, dan zou dat voor het eerst zijn sinds de burgeroorlog uitbrak in Jemen, bijna twee jaar geleden. Toen Obama nog aan de macht was werden alleen drones ingezet.

De militaire operatie begon in de vroege ochtend met het bombarderen van het huis van Abdulraoof al-Dhahab, een voorman van al-Qaeda in Jemen, met behulp van een drone. Daarna kwamen de helikopters, die elite-eenheden dropten om de verzetshaard definitief op te ruimen. De nog aanwezige militieleden schoten terug, naderhand werden ze vanuit de lucht alsnog uitgeschakeld. Dat verklaarde het grote aantal doden.