Een federale rechter in de Amerikaanse staat New York heeft zaterdag bepaald dat personen die in de Verenigde Staten zijn geland en een geldig visum hebben moeten worden toegelaten. Dit betekent dat president Donald Trumps strenge migratieregels deels zijn opgeschort.
 

Het gaat echter wel om een tijdelijk noodverblijf. Gedurende een week mogen mensen die met een geldig visum op Amerikaans grondgebied zijn niet worden vast- of uitgezet.

De uitspraak volgt op een rechtszaak die was aangespannen door twee Irakezen die werden vastgehouden op het vliegveld nadat ze waren geland.

Rechter blokkeert plannen Trump voor inreisverbod
Rechter blokkeert plannen Trump voor inreisverbod


Het is nog onduidelijk of de uitspraak, die geldt in alle Amerikaanse staten verdere gevolgen heeft voor het beleid van Trump. 

Bij John F. Kennedy Airport in New York was een grote groep mensen op de been om te protesteren. Ze eisen de vrijlating van elf vluchtelingen die zijn vastgezet op de luchthaven, schrijft The New York Times. Ook op andere vliegvelden, waaronder het vliegveld van Chicago, zijn protesten geweest.

Reisverbod

Het reisverbod, dat door Trump voor negentig dagen is ingesteld, geldt voor mensen uit Irak, Syrië, Iran, Libië, Somalië, Sudan en Jemen.

Over de hele wereld komen berichten naar buiten over gestrande reizigers en reizigers die in hun thuisland niet op vluchten mogen. Ook KLM heeft zaterdag zeven passagiers moeten weigeren op een vlucht naar de VS. Het is onduidelijk wat de gevolgen zijn voor de gestrande passagiers. 

Trump ontkende met nadruk dat het een maatregel gericht tegen moslims is. "Het beschermt de Amerikanen tegen terroristen." Trump wil een strikt toelatingsbeleid hanteren. Iets dat volgens hem al jaren geleden had moeten gebeuren.

200 mensen

Volgens de mensenrechtenorganisatie ACLU hebben zo'n honderd tot tweehonderd mensen, die nu nog worden vastgehouden op vliegvelden, baat bij de uitspraak. De Amerikaanse douane zegt dat tot nu toe aan honderzeventig mensen de toegang tot de VS is ontzegd. Het ministerie van binnenlandse veiligheid spreekt van honderdnegen personen.

Het Witte Huis heeft nog niet op de uitspraak gereageerd, maar het ministerie van Homeland Security (binnenlandse veiligheid) liet zondag weten dat het gehoor zal geven aan het bevel van de rechter, maar dat het beleid van Trump blijft gelden. 

Zondagochtend werd ook bekend dat een groep van officieren van justitie uit de staten Pennsylvania, Washington en Hawaï overweegt een eigen rechtszaak aan te spannen tegen het inreisverbod.

Vluchtelingenprogramma

Het gehele vluchtelingenprogramma is voor zeker 120 dagen stilgelegd. Syrische vluchtelingen kunnen gedurende die tijd niet terecht in de VS. De Amerikaanse president deed tegen mediavertegenwoordigers in het Witte Huis nogal laconiek over de consternatie die is uitgebroken. "Het loopt toch prima? Je ziet het op de vliegvelden, overal."

Duizenden vluchtelingen komen door de regeling in de problemen, aldus vluchtelingenorganisaties. Circa tweeduizend vluchtelingen zouden volgende week naar de VS komen. De Canadese premier Justin Trudeau heeft in een reactie laten weten dat alle vluchtelingen welkom zijn in Canada.

"Aan hen die vluchten voor vervolging, terreur en oorlog. De Canadezen zullen jullie verwelkomen, ongeacht je geloof. Diversiteit is onze kracht. #welkominCanada'', schreef Trudeau op Twitter.