Vicekanselier Sigmar Gabriel is met onmiddellijke ingang de Duitse minister van Buitenlandse Zaken. Bondspresident Joachim Gauck heeft de scheidende SPD-chef vrijdag in slot Bellevue officieel aangesteld. 

Staatssecretaris Brigitte Zypries neemt de taken van Gabriel op Economische Zaken over. De post op Buitenlandse Zaken was vrijgekomen omdat Frank-Walter Steinmeier op 12 februari de nieuwe Duitse president wordt.

In een toespraak voor diplomaten zei Gabriel dat Europa en de Verenigde Staten de kern van het buitenlands beleid van de Bondsrepubliek blijven. "Onze hand moet uitgestrekt blijven voor respectvolle samenwerking op basis van openheid, eerlijkheid en de zaken waar onze grondwet voor staat: vrijheid, democratie en rechtsorde, alsmede wederzijdse verantwoordelijkheid."

Gabriel zei ook dat Berlijn klaar moet staan om nieuwe kansen in Azië te grijpen als Washington afstand neemt van internationale handelsakkoorden. Als hoogste diplomaat wil hij zich inzetten voor een rechtvaardiger en duurzame globalisering, omdat ook daar de internationale veiligheid van afhangt.

Martin Schulz

Gabriel maakte deze week bekend dat hij de strijd met Angela Merkel om het bondskanselierschap overlaat aan Martin Schulz, de voormalig voorzitter van het Europees parlement. Deze zal zich zondag met het verkiezingsprogramma presenteren tijdens een partijbijeenkomst van de socialisten.

Gabriel gaat volgens de zakenkrant Handelsblatt meteen aan de slag. Hij vliegt zaterdag al naar Frankrijk voor overleg met collega Jean-Marc Ayrault en midden volgende week reist hij door naar de Verenigde Staten. Daar staan gesprekken met vicepresident Mike Pence en zijn beoogde Amerikaanse ambtsgenoot Rex Tillerson op het programma, alsmede een bezoek aan de Verenigde Naties.