Adama Barrow, de nieuwe president van het Afrikaanse land Gambia, is donderdag aangekomen in zijn thuisland. Barrow verbleef in buurland Senegal vanwege problemen met de machtsoverdracht in Gambia. 

Volgens ooggetuigen hebben duizenden Gambianen zich op de luchthaven van Banjul verzameld om de president welkom te heten.

Jammeh verloor op 1 december de verkiezingen van Barrow, maar weigerde op te stappen omdat de verkiezingen in zijn ogen oneerlijk waren verlopen. Hij eiste een onderzoek en riep vorige week dinsdag de noodtoestand uit voor een periode van drie maanden. 

Erkenning

Verschillende West-Afrikaanse landen erkenden Barrow echter als winnaar van de verkiezingen, waarna hij op de Gambiaanse ambassade in Senegal werd benoemd als president. De Afrikaanse landen eisten dat Jammeh op zou stappen als president van Gambia en ze oefenden met steun van de Verenigde Naties (VN) politieke en militaire druk uit op Jammeh. 

Jammeh besloot hierop uiteindelijk om zelf op te stappen en verliet Gambia op 21 januari voor zijn zelfverkozen ballingschap in Equatoriaal-Guinea.