De Mexicaanse president Peña Nieto heeft gezegd dat hij een geplande afspraak met de nieuwe Amerikaanse president Trump niet door zal laten gaan. Het besluit van Peña Nieto volgt op de discussie over de bouw van een muur op de grens van de VS en Mexico. 

De Mexicaanse president zei wel te willen blijven samenwerken met de Verenigde Staten, maar alleen op punten die in het belang zijn van beide landen. 

President Trump had woensdag aangekondigd dat er "binnen enkele maanden" een begin wordt gemaakt met de bouw van de muur die op de grens van de Verenigde Staten met Mexico moet komen. De bouw van de muur is een van de speerpunten uit de verkiezingscampagne van Trump geweest. 

Trump is van mening dat Mexico volledig op moet draaien voor de kosten van de bouw van de muur. Peña Nieto had op zijn beurt aangekondigd dat daar geen sprake van zou zijn, waarop Trump zei dat zijn Mexicaanse collega zijn bezoek aan de VS beter af kon zeggen.

Vruchteloos

Het besluit van de Mexicaanse president om niet te komen volgde donderdag. Trump zei vervolgens in reactie daarop weer dat de bijeenkomst 'vruchteloos' zou zijn verlopen. 

Trump verklaarde donderdagavond dat hij een "grensbelasting" wil invoeren om de muur te betalen. Op alle import uit Mexico wil Trump 20 procent (extra) belasting heffen. De grensbelasting wordt onderdeel van een pakket belastinghervormingen die Trump wil invoeren.

Geld muur

De leider van de Republikeinse meerderheid in de Amerikaanse Senaat, Mitch McConnell, heeft donderdag ook gezegd dat het parlement hard werkt aan het vrijmaken van geld voor de muur langs de Mexicaanse grens. 

Hij zei in eerste instantie te denken aan 12 tot 15 miljard dollar. De muur zou volgens verschillende ramingen van media in de VS ergens tussen de 10 en 40 miljard dollar (circa 37 miljard euro) gaan kosten.

Leider senaat VS: 'We zijn bezig met vrijmaken geld voor muur Mexico'
Leider senaat VS: 'We zijn bezig met vrijmaken geld voor muur Mexico'

Ontslag

Vanwege de komst van de muur heeft het hoofd van de Amerikaanse grenscontroledienst Mark Morgan inmiddels ontslag gekregen.

Morgan heeft zich in het verleden negatief uitgelaten over de komst van de muur en zou ex-president Obama gesteund hebben in een plan om voor bepaalde uitzonderingsgroepen op te zetten voor wie het oversteken van de grens minder moeilijk moeten worden.

Naar verwachting vertrekt Morgan, die lang voor de federale recherche FBI heeft gewerkt, rond het eind van deze maand, meldt de woordvoerder van de Amerikaanse douane en grensbewaking.