Mexico heeft nogmaals benadrukt dat het niet gaat betalen voor de omstreden muur die de Amerikaanse president Donald Trump wil bouwen. 

In een videoboodschap, gericht aan de Mexicaanse bevolking, zei president Enrique Pena Nieto dat hij de plannen van Trump betreurt. "Bovendien gelooft Mexico niet in muren."

Trump zei woensdag dat "binnen enkele maanden" een begin wordt gemaakt met de bouw van de muur die op de grens van de Verenigde Staten met Mexico moet komen. 

Het plannen ervan begint "onmiddellijk", stelt de president in een interview met ABC News.

President Mexico: 'Wij gaan niet betalen voor de muur'
President Mexico: 'Wij gaan niet betalen voor de muur'

Betalen

Hij bevestigt dat Mexico voor "100 procent" gaat betalen aan de muur. In eerste instantie zullen Amerikaanse belastingbetalers opdraaien voor het bouwwerk, maar de kosten zullen als het aan Trump ligt, worden verhaald op de Mexicanen.

"Ik zeg het nogmaals en zal het blijven zeggen. Mexico zal voor geen enkele muur de kosten op zich nemen", reageerde Nieto.

Trump wil een "grensbelasting'" invoeren om de muur te betalen die hij wil laten bouwen, heeft het Witte Huis donderdag verklaard.

Bezoek

De BBC meldt dat de president niets zei over het mogelijk annuleren van zijn bezoek aan Trump in Washington op 31 januari.   

Eerder meldde ABC News juist dat Mexico ernstig overweegt niet te komen na de aankondiging die de nieuwe Amerikaanse leider woensdag deed over de bouw van de grensmuur. Mexico heeft vanaf het begin al laten weten niet te gaan betalen voor de muur.

De Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Luis Videgaray zei dat het bezoek vooralsnog doorgaat. Trump heeft op zijn beurt echter wel laten weten dat als Mexico bij het standpunt blijft om niet te willen betalen voor de muur, dat het bezoek beter geannuleerd kan worden. 

Witte Huis

Trump tekende woensdag een presidentieel besluit over de muur en de bijbehorende grensbeveiliging. Ook rolde hij de plannen uit voor strengere immigratiewetten. Dat bevestigde het Witte Huis woensdag.

Het bouwen van de muur is volgens Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer "meer dan alleen een verkiezingsbelofte". "Dit zal de stroom indammen van drugs, criminaliteit en illegale immigratie naar de VS."

Militaire zones

De plannen voor de muur zijn zeer omstreden. Mensenrechtenactivisten stellen dat Trump met zijn initiatief de rechten en vrijheden van miljoenen bedreigt. "De muur is politiek theater ten koste van de burgerrechten", stelde een woordvoerder van een grote zuidelijke groep die zich inzet voor immigranten.

"Het heeft niets te maken met veiligheid in de grensstreek: uit cijfers blijkt dat deze grensgebieden tot de veiligste van de VS behoren. Hier tienduizenden zwaarbewapende, slecht getrainde burgerpatrouillers neerzetten gaat alleen maar levens kosten. Het verandert alle steden in dit gebied in militaire zones."