De regering van Donald Trump wil voortaan wetenschappelijke studies van milieuagentschap EPA  controleren voordat ze worden gepubliceerd.

Dat meldt persbureau AP.

Het gaat hier niet alleen om publicaties in wetenschappelijke bladen, maar ook om teksten die op de website worden geplaatst. Het gaat dan vooral om artikelen over en studies naar de opwarming van de aarde en het feit dat CO2-uitstoot daar verantwoordelijk voor is.

Ook het verwerven van nieuwe data over deze onderwerpen is onderwerp van discussie, wat betreft het Witte Huis. Een woordvoerder van de EPA stelt dat dit regels zijn die voorheen nog door geen enkele regering zijn opgelegd.

Onder Obama had de EPA, in samenspraak met het Congres, nieuwe richtlijnen opgesteld. Hierin stond dat het agentschap de wetenschappelijke onderzoeken onafhankelijk kon uitvoeren en vervolgens het Congres en het publiek van de bevindingen op de hoogte kon stellen zonder tussenkomst van derden.

Chinese hoax

Eerder had Trump al de opdracht gegeven alle stukken op de website van de Environmental Protection Agency te gaan controleren. De regering Trump heeft vooralsnog geen plannen om de website van de milieuwaakhond offline te halen.

Donald Trump ontkende in zijn campagne al meerdere malen de opwarming van de aarde en het feit dat broeikasgassen hier verantwoordelijk voor zijn. Hij noemde klimaatveranderingen een ‘hoax’ die door de Chinezen is bedacht.