De Amerikaanse president Donald Trump kondigt op Twitter een "groot onderzoek" aan naar verkiezingsfraude. 

"Ik ga vragen om een groot onderzoek naar verkiezingsfraude", stelt Trump, "onder meer naar mensen die in twee staten zijn geregistreerd, naar illegalen, en zelfs naar mensen die zijn geregistreerd, maar dood zijn."

Dinsdag herhaalde Sean Spicer, de perschef van Trump, dat Trump gelooft dat er sprake is geweest van grootschalige verkiezingsfraude tijdens de verkiezingen in november. De nieuwe president meent dat miljoenen stemmen illegaal zijn uitgebracht. 

Tijdens een persbijeenkomst op woensdag verduidelijke Spicer dat het onderzoek zich vooral gaat richten op de "grotere staten waar Trump verloren heeft". Fraude zou volgens de perschef niet zijn voorgekomen in de staten waar Trump heeft gewonnen.

Drie Democratische leden van het Congres hebben in een reactie op de uitspraken van Trump een brief gestuurd naar alle verkiezingscomités en alle openbaar aanklagers van alle vijftig staten met de vraag of er enig bewijs is om de claim van Trump te rechtvaardigen.

Kiesmannen

Trump won in november de meeste kiesmannen en daarmee de verkiezingen, maar hij kreeg in totaal 3 miljoen minder stemmen dan zijn opponent Hillary Clinton. 

Amerikaanse media als The New York Times en Politico concludeerden eerder dat er geen bewijs te vinden is voor de stelling van Trump. Spicer gaf tijdens een persconferentie dinsdag ook geen bewijs. Overheidsfunctionarissen die betrokken waren bij de verkiezingen zeiden eerder tegen The New York Times dat er vrijwel geen bewijs is voor illegaal uitgebrachte stemmen en zeker niet voor fraude met miljoenen stemmen. 

Experts van het aan de New York University Law School verbonden Brennan Center for Justice zochten eerder uit dat stemfraude-percentages tussen de 0,00004 en 0,00009 procent lagen. 

Kritiek

Trump kreeg kritiek van prominente partijgenoten als John McCain en Lindsey Graham. "Ik was er niet bij, maar als de president van de Verenigde Staten claimt dat 3,5 miljoen mensen illegaal hebben gestemd, schaadt dat het vertrouwen in onze democratie", aldus Graham. 

Spicer verklaarde dinsdag al niet uit te sluiten dat er in de toekomst een onderzoek zou worden ingesteld naar de vermeende fraude.