Het Gambiaanse parlement heeft dinsdag de noodtoestand ingetrokken. De politieke crisis in het land is bezworen. De voormalig president Yahya Jammeh had de noodtoestand uitgeroepen.

Jammeh riep de noodtoestand uit kort voordat hij zijn land ontvluchtte om in ballingschap te gaan.

Jammeh verloor op 1 december de verkiezingen in het land met nog geen twee miljoen inwoners van oppositieleider Adama Barrow, maar weigerde op te stappen omdat in zijn ogen de verkiezingen oneerlijk waren verlopen. Hij eiste een onderzoek en riep vorige week dinsdag de noodtoestand uit voor een periode van drie maanden.

Uiteindelijk stond Jammeh zaterdag onder zware diplomatieke druk de macht af. Deed hij dat niet, dan stonden duizenden West-Afrikaanse militairen klaar om hem af te zetten.

De nieuwe president Barrow is nog in buurland Senegal waar hij de eed voor het presidentschap aflegde in de Gambiaanse ambassade. Barrow zal in de komende dagen terugkeren naar Gambia.

Vluchtelingen

Door de onrust vluchtten ongeveer 76.000 Gambianen naar buurland Senegal. De VN vluchtelingenorganisatie UNHCR meldde dat er inmiddels 8000 zijn teruggekeerd en dat anderen snel zullen volgen.

Ook buitenlandse toeristen vertrokken massaal uit het land. Nederlandse reisorganisaties haalden vorige week honderden vakantiegangers terug. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse adviseert nog steeds alleen naar het land te reizen als het echt noodzakelijk is.