De nieuwe perschef van de Amerikaanse president Donald Trump verdedigde maandag tijdens zijn eerste persconferentie zijn stelling van zaterdag dat de inauguratie van Trump de meest bekeken beëdiging ooit was.

Volgens Sean Spicer bedoelde hij dat wanneer het aanwezige publiek én de mensen die op afstand keken opgeteld worden, het de best bekeken inauguratie ooit was. Spicer zei zaterdag dat het 'zowel qua aanwezigen als qua kijkers over de hele wereld' de best bekeken inauguratie ooit was.

Een journalist vroeg Spicer of hij van plan is altijd de waarheid te spreken als perschef. "Dat wil ik", reageerde Spicer. "Ik geloof dat we eerlijk moeten zijn tegen het Amerikaanse volk, maar soms zijn we het niet eens over de feiten. Maar onze intentie is om nooit tegen jullie (de media, red) te liegen.

Zaterdag haalde Spicer tijdens een statement uit naar de aanwezige pers, die oneerlijk zou hebben geschreven over de aanwezigheid van publiek tijdens de inauguratie op vrijdag. Hij herhaalde maandag dat het evenement de best bekeken beëdiging in de geschiedenis was, al blijkt uit kijkcijfers van Entertainment Weekly dat dit niet zo is.

De inauguratie van Barack Obama in 2009 en die van Ronald Reagan werden volgens de Amerikaanse Nielsen kijkcijfers beter bekeken. Spicer verdedigde echter dat hij ook de kijkcijfers van sociale media als Youtube en Facebook meerekent bij de kijkcijfers, al gaf hij daar geen onderbouwde getallen bij.

Perschef Trump: 'Onze intentie is om nooit te liegen'
Perschef Trump: 'Onze intentie is om nooit te liegen'

Verkeerde cijfers

Spicer gaf wel toe dat cijfers die hij zaterdag opvoerde over het aantal aanwezigen bij de inauguratie, gebaseerd op gegevens van de metro in Washington DC, waarschijnlijk niet kloppen. "Maar dat waren de gegevens die we toen kregen van het inauguratiecomité. Het was niet gebaseerd op lucht."

De perschef voegde toe dat journalisten ook fouten maken en dat niet doen om hun publiek te misleiden, maar dat dit soms kan gebeuren." Kellyanne Conway, assistent van Trump, zei zondag tegenover NBC dat Spicer 'alternatieve feiten' verkondigde tijdens zijn verklaring van zaterdag.

Experts op het gebied van menigten bij grote evenementen lieten eerder aan de The New York Times weten dat er vrijdag niet meer dan 200.000 mensen geweest zijn bij de inauguratie van Trump. Foto's toonden aan dat bij de inauguratie van president Obama in 2009 aanzienlijk meer mensen op de been waren. Op dat evenement kwamen volgens de overheid in Washington D.C. destijds naar schatting 1,8 miljoen mensen af.

Spicer hield tijdens de persconferentie een lang pleidooi dat de pers telkens het doel zou hebben om de legitimiteit van Trump als president en zijn acties te ondermijnen.

Abortus

Spicer sprak ook kort over het eerder op de dag aangekondigde besluit van Trump om steun in te trekken aan Amerikaanse organisaties die spreken over abortus buiten de VS. Spicer zei hierover dat de president 'pro-life' is "en dat dat ook geldt voor ongeboren kinderen".

De regel om niet over abortus te mogen spreken werd ingesteld door Ronald Reagan in 1984 en wordt sindsdien door presidenten gebruikt om hun standpunt over abortus te tonen. De voormalige president Barack Obama hief het besluit in 2009 op tijdens zijn vierde dag als president.

De perschef kondigde ook aan dat de president dinsdag gaat ontbijten met de bestuursvoorzitters van de drie grote autofabrikanten in de VS.