Rusland heeft maandag met zes TU-22 bommenwerpers luchtaanvallen uitgevoerd op controleposten, munitie- en wapendepots van Islamitische Staat in de buurt van de Syrische stad Deir al-Zor. Rusland zegt daarbij samen te hebben gewerkt met de Verenigde Staten, maar dat heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie ontkend.

Het Russische ministerie van Defensie zegt de coördinaten van de IS-doelen te hebben ontvangen van de coalitie tegen IS onder leiding van de Verenigde Staten. Er zou een hotline zijn opgesteld om zulke informatie te delen.

Het Pentagon ontkent dat er is samengewerkt met de Russen. Een woordvoerder noemde het "onzin". De VS zouden alleen met Rusland overleggen voor de-escalatie van het conflict.

De Verenigde Staten willen samenwerking met Rusland in Syrië echter niet uitsluiten. Volgens het Witte Huis is het vooral belangrijk dat interventies in het buitenland de VS of Amerikaanse belangen moeten dienen.

Bommenwerpers

De Russische lange-afstandsbommenwerpers begonnen met bombarderen nadat ze over Iran en Irak waren gevlogen. Volgens het Russische ministerie van Defensie zijn alle doelen die ze op het oog hadden, vernietigd.

IS heeft het grootste deel van Deir al-Zor en omgeving bezet sinds 2015, maar Syrië controleert de luchthaven en aangrenzende wijken in de stad aan de Eufraat. In de door IS belegerde stad zitten zo'n 110.000 mensen vast.