Het aftredend hoofd van douane en grenscontrole van de Verenigde Staten, Gil Kerlikowske, noemt de muur die president Donald Trump wil bouwen aan de grens met Mexico een "verspilling van tijd en geld".

Kerlikowske zegt tegen ABC dat de muur, één van de belangrijkste verkiezingsbeloftes van Trump, onzinnig is. "Ik denk dat iedereen die bekend is met het terrein aan de zuidwestelijke grens beseft dat het bouwen van een muur waarschijnlijk niet gaat werken", aldus Kerliskowske. 

Volgens Kerlikowske begrijpen de voorstanders van de muur niet hoe het uiteindelijk werkt. "Immigranten kunnen gewoon door de grensovergangen, die zijn open. Dat is waar we onze handel drijven. Mensen kunnen zich gewoon bij de grensovergang melden en een beroep doen op wetten die hen moeten beschermen."

Naast de kosten voor het bouwen van de muur zijn ook de kosten voor het onderhoud ervan erg hoog. "Ik denk niet dat het bouwen van de muur een uitvoerbaar plan is. Daarnaast is het niet de beste manier om belastinggeld, bedoeld voor infrastructuur, uit te geven."