President Donald Trump en het Witte Huis stellen dat de media een verkeerd beeld hebben geschetst van het aantal mensen dat bij de inauguratie aanwezig was. Schattingen van het aantal bezoekers zouden te laag zijn. 

Volgens Trump zag het er uit alsof er "anderhalf miljoen mensen waren". Bewijs voor die stelling gaf hij niet. Luchtfoto's laten bovendien een ander beeld zien; er waren beduidend minder mensen aanwezig. Trump zette journalisten tevens weg als "de meest oneerlijke mensen op aarde". 

Woordvoerder van het Witte Huis Sean Spicer sloot zich hier later op zaterdag bij aan. Ook hij verweet de media een te laag aantal te tonen.

"Dit was het grootste publiek dat ooit getuige is geweest van een inauguratie", zei Spicer in een korte persconferentie. "Deze pogingen om het enthousiasme over de inauguratie te verminderen zijn schandelijk en verkeerd", sprak hij.

Lege plekken

Spicer beschuldigde nieuwsorganisaties onder andere van het tweeten van foto's waarop grote lege plekken te zien waren op de National Mall tijdens de ceremonie vrijdag. Veelal werd daarbij een foto van de inauguratie van Barack Obama geplaatst om het contrast weer te geven.

In 2009 waren ongeveer 1,8 miljoen mensen aanwezig bij de inauguratie van Obama. Experts denken dat bij Trump niet meer dan 900.000 bezoekers waren. Officiële schattingen zijn er nog niet, maar uit cijfers van de metro van Washington D.C. blijkt dat veel minder mensen met de metro naar de inauguratie zijn gegaan: 193.000 metroritten bij Trump, tegen 513.000 bij Obama in 2009.

CIA

Trump uitte de kritiek tijdens een bezoek aan de CIA. Hij sprak lovende woorden over de inlichtingendienst, die hij eerder nog vergeleek met nazi's. 

Recent afgetreden CIA-directeur John Brennan zegt in een verklaring "boos en verdrietig" te zijn over de "zelfverheerlijking van Donald Trump", voor een Memorial Wall voor CIA-medewerkers. Volgens Brennan moet Trump zich diep schamen.

'Cijfers over toeschouwers bij inauguratie zijn fout en beschamend'
'Cijfers over toeschouwers bij inauguratie zijn fout en beschamend'

Beëdiging

Volgens Spicer, die geen vragen van journalisten beantwoordde, waren de 720.000 beschikbare plekken voor Het Capitool gevuld tijdens de beëdiging van Trump. Hij liet ook weten geen officiële cijfers te hebben. "Niemand had getallen."

Spicer: "Er is in de media veel gezegd over de verantwoordelijkheid om Donald Trump ter verantwoording te roepen. Ik ben hier om te zeggen dat het twee kanten op werkt: we gaan de pers ook verantwoordelijk houden."

Protestmars

Zaterdag overtrof het aantal deelnemers aan de protestmars tegen Trump in Amerikaanse steden volgens Amerikaanse media het aantal aanwezigen bij zijn inauguratie op vrijdag. CNN concludeert dat zeker een miljoen mensen protesteerden in verschillende Amerikaanse steden, Washington D.C. niet meegerekend. In Washington probeerden naar schatting een half miljoen mensen zich voort te bewegen door de straten van de stad.

Volgens Amerikaanse media waren wereldwijd meer dan 2,5 miljoen mensen op de been om hun ongenoegen over Trump kenbaar te maken. In Los Angeles liepen honderdduizenden mensen met de mars mee. De demonstraties zouden de grootste in een decennium zijn. 

Zowel Trump als Spicer gingen niet in op de protestmarsen of het aantal deelnemers ervan.

Wereldwijde protesten tegen ongelijkheid en intolerantie

Honderdduizenden vrouwen wereldwijd demonstreren zaterdag tegen ongelijkheid en intolerantie naar aanleiding van de inauguratie van de Amerikaanse president Donald Trump. © AFP
Naar schatting drieduizend vrouwen verzamelden zich op het Museumplein in Amsterdam in het kader van de 'Women's Marches' die zaterdag in meerdere landen worden gehouden. © NU.nl/Justine van de Beek
Wereldwijd zouden volgens de organisatie achter het protest ongeveer een miljoen vrouwen deelnemen aan 670 dergelijke marsen. © AFP
De Europese marsen vonden onder meer plaats in Amsterdam, Parijs, Rome, Wenen en Genève. Ook in Afrika, Azië, Australië en Nieuw-Zeeland gingen duizenden vrouwen de straat op. © AFP
Trump mag de presidentsverkiezingen wel hebben gewonnen, hij kreeg netto bijna 3 miljoen stemmen minder dan zijn tegenstander Hillary Clinton. © AFP
De grootste demonstratie vindt plaats in Washington DC. Daar worden volgens de BBC zo'n tweehonderdduizend demonstranten verwacht. © AFP
Sommige betogers vrezen dat Trump weinig respect heeft voor vrouwen of seksuele minderheden. © AFP
Anderen hekelen de neerbuigende opmerkingen van de president over immigranten en moslims. © AFP
Deelnemers is gevraagd een muts met kattenoortjes te dragen als verwijzing naar beelden die tijdens de verkiezingen uitlekte, waarin Trump stelde dat je als beroemdheid kan wegkomen met een aanranding. "Je kan ze bij de poes grijpen, je kan alles doen", zei hij. © AFP
Uit diverse peilingen blijkt dat tussen de 32 en 44 procent van de Amerikanen vertrouwen heeft in Trump; de laagste score sinds vijftig jaar. © NU.nl/Vincent Doorne