Het aantal deelnemers aan de protestmars tegen Donald Trump in Washington zaterdag overtreft ruimschoots het aantal aanwezigen bij zijn inauguratie op vrijdag. Op honderden plaatsen in de wereld gingen ook demonstranten de straat op.

Volgens Amerikaanse media waren er wereldwijd meer dan 2,5 miljoen mensen op de been om hun ongenoegen over Trump kenbaar te maken.

In Washington probeerden naar schatting tegen de half miljoen mensen zich voort te bewegen door de straten van de stad. Maar door het enorme animo kon de mars nauwelijks de van tevoren bepaalde route afleggen. Het animo was groter dan dat voor de grootste anti-Vietnam-demonstratie in de jaren zestig en zeventig.

De Woman’s March was georganiseerd door vrouwen en minderheden als homo’s, moslims, latino’s en indianen die bang zijn dat zij rechten verliezen nu Donald Trump president is geworden. Zij baseren zich op zijn denigrerende uitlatingen tijdens zijn controversiële campagne.

Wereldwijde protesten tegen ongelijkheid en intolerantie

Honderdduizenden vrouwen wereldwijd demonstreren zaterdag tegen ongelijkheid en intolerantie naar aanleiding van de inauguratie van de Amerikaanse president Donald Trump. © AFP
Naar schatting drieduizend vrouwen verzamelden zich op het Museumplein in Amsterdam in het kader van de 'Women's Marches' die zaterdag in meerdere landen worden gehouden. © NU.nl/Justine van de Beek
Wereldwijd zouden volgens de organisatie achter het protest ongeveer een miljoen vrouwen deelnemen aan 670 dergelijke marsen. © AFP
De Europese marsen vonden onder meer plaats in Amsterdam, Parijs, Rome, Wenen en Genève. Ook in Afrika, Azië, Australië en Nieuw-Zeeland gingen duizenden vrouwen de straat op. © AFP
Trump mag de presidentsverkiezingen wel hebben gewonnen, hij kreeg netto bijna 3 miljoen stemmen minder dan zijn tegenstander Hillary Clinton. © AFP
De grootste demonstratie vindt plaats in Washington DC. Daar worden volgens de BBC zo'n tweehonderdduizend demonstranten verwacht. © AFP
Sommige betogers vrezen dat Trump weinig respect heeft voor vrouwen of seksuele minderheden. © AFP
Anderen hekelen de neerbuigende opmerkingen van de president over immigranten en moslims. © AFP
Deelnemers is gevraagd een muts met kattenoortjes te dragen als verwijzing naar beelden die tijdens de verkiezingen uitlekte, waarin Trump stelde dat je als beroemdheid kan wegkomen met een aanranding. "Je kan ze bij de poes grijpen, je kan alles doen", zei hij. © AFP
Uit diverse peilingen blijkt dat tussen de 32 en 44 procent van de Amerikanen vertrouwen heeft in Trump; de laagste score sinds vijftig jaar. © NU.nl/Vincent Doorne

Roze mutsjes

Veel demonstranten droegen roze wollen mutsjes met een poes erop. Dit is een verwijzing naar uitlatingen die Trump in 2005 deed over vrouwen. Hij stelde dat vrouwen het liefste versierd worden door "by the pussy" gegrepen te worden.

Aan het protest deden talloze bekendheden mee, zoals Madonna, actrices Scarlett Johansson en Ashley Judd, regisseur Michael Moore en de Democratische politicus John Kerry, tot vrijdag minister van Buitenlandse Zaken.

Het protest verliep vreedzaam, in tegenstelling tot de agressieve protesten op vrijdag rond de inauguratie van Trump. Toen werden er in Washington honderden anti-Trump-demonstranten aangehouden die ruiten ingooiden en auto’s in brand staken. De oproerpolitie moest hard ingrijpen.

Wereldwijd bijna een miljoen mensen de straat op na aantreden Trump
Wereldwijd bijna een miljoen mensen de straat op na aantreden Trump

Andere steden

Ook in andere Amerkaanse steden was de opkomst boven verwachting. In Los Angeles waren een half miljoen mensen op de been, waaronder zangeres Miley Cyrus en burgemeester Eric Garcetti. In New York, waar vrijdag ook al een grote demonstratie plaatsvond, liepen tienduizenden mensen over 5th Avenue.

In Chicago verzamelden zich 150.000 demonstranten. Dit aantal was te groot om een daadwerkelijke mars te houden; de politie gebood de demonstranten op één plek te blijven. In Chicago waren opvallend veel moslimleiders aanwezig om gelijkheid en verdraagzaamheid te prediken.

Lage populariteit

De grote opkomst bij de Woman’s March is tekenend voor de enorme tweedeling in de Amerikaanse samenleving. Trump mag de presidentsverkiezingen wel hebben gewonnen, hij kreeg netto bijna 3 miljoen stemmen minder dan zijn tegenstander Hillary Clinton.

Uit diverse peilingen blijkt dat tussen de 32 en 44 procent van de Amerikanen vertrouwen heeft in Trump; de laagste score voor een president bij zijn aantreden in bijna een halve eeuw. Trump zelf maakte op Twitter geen melding van de protesten, al kon hij na de kerkdienst in de kathedraal van Washington bijna niet wegkomen door de drommen mensen die er stonden.

De president sprak zaterdag op een bijeenkomst bij de CIA wel over de manier waarop de media de aanwezigheid van burgers bij de inauguratie hadden weergegeven. Volgens Trump zag het er uit alsof er "anderhalf miljoen mensen waren" en zouden de media deze cijfers vertekend hebben weergegeven.

Dit wil Trump doen in zijn eerste honderd dagen als president
Dit wil Trump doen in zijn eerste honderd dagen als president

Websites verwijderd

De president maakte er na zijn inauguratie geen geheim van welke onderwerpen hij hoog op de agenda heeft staan. De beschouwingen op de site van het Witte Huis over mensenrechten, LHBT-rechten en klimaatverandering werden direct verwijderd.

Niet alleen in Washington, maar ook op honderden andere plaatsen in de wereld werd zaterdag geprotesteerd tegen Trump.