Zeker honderden, maar mogelijk duizenden Noord-Ierse kinderen zijn de vorige eeuw misbruikt en mishandeld in opvanghuizen die onder leiding stonden van de overheid, liefdadigheidsinstellingen en de kerken.

Dat is te lezen in een 2300 pagina's tellend rapport dat vrijdag in Dublin is gepresenteerd. De onderzoekscommissie spreekt van "wijdverbreid fysiek, psychologisch en seksueel misbruik van jonge kinderen tussen 1922 en 1995." Bij 20 van de 22 onderzochte instanties bleek sprake te zijn van misstanden.

Het rapport hekelt het gebrek aan toezicht en controle van justitie, de overheid en de instellingen zelf op de misstanden: "De opvanghuizen waren meer bezig met het beschermen van hun reputatie en geheimhouden van de misstanden, dan aan het bestrijden ervan".

Slachtoffers van het misbruik, die bij de presentatie van het rapport aanwezig waren, applaudisseerden langdurig na het voorlezen van de conclusies. "Op deze erkenning van ons leed hebben we ons leven lang gewacht", zegt slachtoffer Margaret McGuckin die zich inzet voor het lot van medeslachtoffers.