Dode door nieuwe reeks aardbevingen in Italië

Bij een reeks aardbevingen in het midden van Italië is woensdagochtend zeker één persoon om het leven gekomen. Scholen werden geëvacueerd en het treinverkeer werd stilgelegd.

De vele bevingen, waaronder drie met een kracht boven de 5, deden zich voor in in de regio’s die de afgelopen jaren door een serie dodelijke aardbevingen werden getroffen.

De dode viel in het dorp Castel Castagna in de oostelijke provincie Teramo. Het lichaam van het slachtoffer werd gevonden onder het puin van een ingestort gebouw, aldus reddingswerkers.

Het midden van Italië wordt op dit moment ook nog geplaagd door sneeuwval. Zo werd in de buurt van de plaats Farindola in de provincie Pescarain een hotel getroffen door een lawine. Gevreesd wordt dat er slachtoffers zijn gevallen. Drie mensen worden vermist, aldus Italiaanse media.

In het hotel zouden twintig gasten zijn. De president van de provincie zei dat het er naar uitziet dat er slachtoffers zijn maar dat dat nog niet is bevestigd.

Metro gesloten

De bevingen waren ook in de hoofdstad Rome te voelen. Daar werd uit voorzorg de metro gesloten. Ook gingen de scholen dicht. Dichter bij het epicentrum, op ongeveer 100 kilometer ten noordoosten van Rome, renden mensen de straat op toen de omgeving begon te schudden.

Volgens de Amerikaanse geologische dienst USGS hadden de drie zwaarste aardbevingen van woensdag een kracht van 5,3, 5,7 en 5,3 en vonden ze binnen een uur plaats.

Hevigste beving

De bevingen hadden plaats op zo'n 10 kilometer onder het oppervlak op 111 kilometer van Rome en enkele kilometers van het stadje Amatrice, dat in augustus nog was getroffen door een zware aardbeving. Toen kwamen zeker driehonderd mensen om het leven en werden duizenden huizen en bedrijven vernield.

De regio had daarna te kampen met 45.000 naschokken, waaronder een beving met een kracht van 6,6 in oktober. Dat was de hevigste beving in het Zuid-Europese land in 36 jaar.

Klokkentoren

Woensdag stortte de klokkentoren van Amatrice die vorig jaar zwaar beschadigd raakte, eindelijk in, meldden lokale media.

De recente bevingen hebben een gebied van 600 vierkante kilometer aangetast. Op sommige plekken is de bodem met 70 centimeter gedaald, blijkt uit cijfers van het Italiaanse Nationaal Instituut voor Geofysica en Vulkanologie.

Lees meer over:
Tip de redactie