De Duitse geheime diensten BND en BfV hebben de Duitse regering gewaarschuwd voor Russische invloed in Europa. Rusland probeert volgens de diensten Europa en de VS systematisch uiteen te drijven.

De twee diensten hebben samen onderzoek gedaan naar 'psychologische operaties' van Rusland. De conclusies daarvan zijn onlangs naar de regering gestuurd, schrijft het Duitse tijdschrift Der Spiegel zaterdag.

Volgens de diensten is Rusland al jaren bezig met het beïnvloeden van de bevolking van Europese landen. Moskou wil vooral conflicten veroorzaken in de samenleving.

Ook willen de Russen ervoor zorgen dat de nauwe samenwerking van Europa met de Verenigde Staten in twijfel wordt getrokken, aldus de BND en BfV. De Duitse regering heeft nog niet besloten of delen van het rapport openbaar worden gemaakt.

Cyberaanval

Aanleiding voor het onderzoek was onder meer de cyberaanval op de Bondsdag begin 2015, die volgens Duitsland door de Russen is uitgevoerd.

Ook speelt de kwestie Lisa een rol. De toen 13-jarige Duits-Russische Lisa raakte begin vorig jaar in Duitsland vermist. Toen ze weer opdook, beweerde ze verkracht te zijn door vluchtelingen.

De zaak heeft tot diplomatieke spanningen geleid tussen Rusland en Duitsland. Rusland beschuldigt de Duitsers ervan de zaak onder het tapijt te vegen, terwijl de autoriteiten in Duitsland menen dat het meisje heeft gelogen.

NAVO

Ook de NAVO maakt zich zorgen over de Russische invloed in Europa. Secretaris-generaal Jens Stoltenberg van het bondgenootschap noemt elke poging tot het beïnvloeden van verkiezingen "onaanvaardbaar".

De NAVO heeft het tegengaan van cyberaanvallen een hoge prioriteit gegeven. Stoltenberg zegt ook dat het tegenwerken van propaganda een doel is. Die wordt volgens de chef niet bestreden met contrapropaganda, maar met "open debatten".