Leger en regering Ivoorkust bereiken overeenstemming na onrustige dag

Honderden Ivoriaanse soldaten hebben vrijdag schoten in de lucht afgevuurd en omsingelden het gebouw in de stad Bouaké waar de overheid bezig was met onderhandeling met het leger over salarissen.

Uiteindelijk kwamen beide partijen echter wel tot een akkoord na urenlang overleg.

Ook in Abidjan, de grootste stad van het land, werd geschoten, meldt BBC News. De president van Ivoorkust, Alassane Ouattara, zei 7 januari dat een akkoord was bereikt met de ontevreden militairen in zijn land, maar dat bleek voorbarig.

Een groep muitende soldaten opende die dag het vuur en omsingelde korte tijd een ambtswoning van een lokale bestuurder, waar onder anderen de minister van Defensie, Alain-Richard Donwahi, zich bevonden.

Ook waren gedelegeerden van de regering en afgevaardigen van het leger binnen om te onderhandelen over het akkoord.

Rustig

Hoewel de schermutselingen na het aangekondigde akkoord minder werden, bleef het onrustig. De problemen werden vooral veroorzaakt door voormalige militairen. Ze eisten vooral meer geld van de overheid.

De nieuwe tijdelijke omsingeling van het gebouw in Bouaké kwam volgens een woordvoerder van de muitende soldaten vooral omdat ze vreesden dat de overheid zich niet zou houden aan de overeenkomst die werd gesloten over betaling van bonussen.

Gbagbo

In Bouaké begon in 2002 een opstand tegen de toenmalige president Laurent Gbagbo. De opstandelingen kregen toen de noordelijke helft van het land in handen. Pas in 2011 werden het noorden en zuiden herenigd. De huidige president, Alassane Ouattara, is afkomstig uit het noorden.

Lees meer over:
Tip de redactie