Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden en de Senaat hebben vrijdag de eerste stappen gezet naar de ontmanteling van Obamacare, het ziektekostenverzekeringsstelsel van president Barack Obama.

Het door Republikeinen gedomineerde Congres en de aanstaande president Donald Trump willen Obamacare zo snel mogelijk afschaffen.

Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat hebben de betreffende commissies nu opdracht gegeven om voor 27 januari wetgeving daarvoor op te stellen. Een alternatief hebben zij nog niet.

Obamacare, officieel Patient Protection and Affordable Care Act genoemd, biedt miljoenen voorheen onverzekerde Amerikanen dekking bij ziektekosten.

De Republikeinen willen af van de wet, omdat ze het onder meer een voorbeeld vinden van ongewenste overheidsbemoeienis. Ook vinden ze de kosten van Obamacare veel te hoog.

Verzekerd

Republikeinen worstelen echter nog met de vraag wat te doen met de Amerikanen die zijn verzekerd via het stelsel.

De aankomende president Donald Trump zei eerder in interviews en tijdens zijn campagne Obamacare te willen vervangen voor 'iets veel beters', maar hij noemde vervolgens weinig concrete voorbeelden. Waar hij in ieder geval niet aan zei te willen tornen is goedkope gezondheidszorg voor veteranen.

Dit wil Trump gaan doen als president van de Verenigde Staten
Dit wil Trump gaan doen als president van de Verenigde Staten