De politie in de Amerikaanse stad Chicago schendt regelmatig burgerrechten door overmatig geweld te gebruiken en racisme te tolereren. Dat blijkt uit een onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Het geweld van de politie wordt vooral gepleegd tegen etnische minderheden, blijkt uit het onderzoek waarover verschillende Amerikaanse media vrijdag berichten. Misstappen werden nauwelijks onderzocht. Bovendien zwijgen agenten over het geweld dat hun collega's gebruiken.

Het onderzoek, dat volgde op de dood van de zeventienjarige Laquan McDonald, richtte zich dertien maanden lang op de politie-eenheid. De zwarte tiener werd in december 2015 met zestien kogels doodgeschoten door een blanke agent. Het incident leidde tot veel protesten in de Amerikaanse stad.

Minister van Justitie Loretta Lynch noemt het een giftige combinatie, die het vertrouwen van het publiek in de politie heeft gedecimeerd. Maar ook het moreel van de agenten "die dagelijks hun leven in de waagschaal stellen om burgers te dienen en beschermen" is ernstig aangetast, stelt Lynch.

'Politie Chicago laat patroon van buitensporig geweld zien'
'Politie Chicago laat patroon van buitensporig geweld zien'

Trump

Eerder kwam het ministerie tot soortgelijke conclusies in een onderzoek naar het optreden van de politie in Baltimore. De regering van de scheidende president Barack Obama wil de onderzoeken afronden voordat Donald Trump aantreedt. De nieuwe president vindt dat de federale overheid zich niet met lokale korpsen moet bemoeien.

Chicago kampt de laatste tijd met veel geweld en criminaliteit. In 2016 zijn 750 mensen in de stad vermoord, wat een toename van 58 procent is ten opzichte van 2015.