Afrikaanse Unie stopt met erkennen Gambiaanse president Jammeh

De Afrikaanse Unie beschouwt Yahya Jammeh vanaf 19 januari niet meer als wettige president van Gambia. Dat heeft de Raad voor Vrede en Veiligheid van de AU vrijdag besloten.

Op 19 januari moet Jammeh de macht overdragen aan de winnaar van de in december gehouden verkiezingen. Jammeh erkende in eerste instantie dat hij de verkiezingen had verloren, maar kwam daar later op terug. Hij is in het West-Afrikaanse land al 22 jaar aan de macht.

Jammeh volhardt in zijn weigering om na de door hem verloren verkiezingen de macht af te staan. Besprekingen met een West-Afrikaanse bemiddelingsmissie leverden niet het gewenste resultaat op, zei een woordvoerder van oppositiekandidaat Adama Barrow.

Geweldsuitbarsting

Jammeh verloor de verkiezingen op 1 december, maar wil de overwinning van Barrow niet erkennen. De oppositiekandidaat staat er op dat hij komende donderdag als nieuwe president geïnstalleerd wordt, zoals de grondwet vereist. Waarnemers vrezen voor een geweldsuitbarsting.

De AU-raad waarschuwde dat de gevolgen ernstig kunnen zijn, als Jammeh blijft volharden in zijn weigering om de macht af te staan. Andere West-Afrikaanse landen, verenigd in ECOWAS, dreigen met militair ingrijpen als Jammeh geen plaats maakt.

Asiel

De Nigeriaanse president Muhammadu Buhari is vrijdag naar Gambia gereisd om te proberen Jammeh te overreden het presidentschap over te dragen. Indien nodig mag hij hem asiel aanbieden. 

De advocaat van Jammeh heeft het Hooggerechtshof verzocht de inauguratie van Barrow te verbieden. Eerder verzuimde het hof een verzoek te behandelen waarin de uitslag van de verkiezingen werd betwist. Het Hooggerechtshof van Gambia functioneert sinds 2014 niet meer.

Tip de redactie