Controleorgaan Justitie VS onderzoekt aanpak FBI in e-mailkwestie Clinton

De justitiewaakhond in de VS gaat onderzoek doen naar het handelen van FBI-directeur James Comey in de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen. Comey kondigde kort voor de verkiezingen aan onderzoek te doen naar e-mails van Clinton.

Onderzoeker Michael Horowitz stelt dat gekeken wordt naar de bewering dat Comey de geldende procedures schond toen hij openlijk sprak over de onderzoeksresultaten en updates verzond aan het congres, zo kort voor de verkiezingen. 

Comey publiceerde elf dagen voor verkiezingen twee brieven over het onderzoek naar de e-mailkwestie, waardoor een vloedgolf aan media-aandacht ontstond. Clinton beschuldigt Comey ervan dat door zijn aankondigingen de koers van de verkiezingen is veranderd. 

Het onderzoek richt zich volgens Horowitz ook op het vermeende lekken van informatie door medewerkers van de FBI en het Amerikaanse ministerie van Justitie in de aanloop naar de verkiezingen. 

Horowitz stelt dat besloten is over te gaan tot onderzoek "als reactie op aanvragen van verschillende voorzitters en hoge functionarissen van controleorganen van het congres, verschillende organisaties, en burgers".

E-mailschandaal

Clinton gebruikte in haar tijd als minister van Buitenlandse Zaken (2009-2013) een privéserver om haar zakelijke e-mails te versturen. Omdat privéservers gevoeliger zijn voor hackers dan overheidsservers, kon de FBI niet garanderen dat informatie niet in handen van buitenlandse overheden is gevallen.

Lees meer over:
Tip de redactie