Frankrijk moet ex-premier Kosovo vrijlaten

Ramush Haradinaj, de ex-premier van Kosovo die vorige week door de Franse politie werd opgepakt, moet worden vrijgelaten.

Dat oordeelde de Franse rechter donderdag. 

Haradinaj mag Frankrijk echter niet verlaten, zo lang nog geen definitief besluit is genomen over het uitleveringsverzoek van Servië, op basis waarvan Haradinaj aanvankelijk werd opgepakt. Dat arrestatiebevel stamt uit 2004 en Haradinaj werd hiervoor op 4 januari aangehouden. 

Volgens Servië is Haradinaj een oorlogsmisdadiger. Hij was guerrillacommandant tijdens de Kosovo-oorlog van 1998 en 1999. Het overwegend door islamitische Albanezen bewoonde Kosovo verklaarde zich in 2008 onafhankelijk van Servië, maar Belgrado beschouwt het als een afvallige Servische provincie.

Kosovo, waar veel etnische Albanezen wonen, verklaarde zich in 2008 met westerse steun onafhankelijk. Daarvoor was Haradinaj twee jaar minister-president.

Vrijgesproken

Het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag heeft Haradinaj twee keer vrijgesproken van moord, verkrachting en marteling tijdens de oorlog.

Dat leden van het 'Kosovo Bevrijdingsleger' (UÇK) zich schuldig maakten aan mensenrechtenschendingen achtte het tribunaal wel aannemelijk, maar voor persoonlijke betrokkenheid van Haradinaj zagen de rechters te weinig bewijs.

Lees meer over:
Tip de redactie