Poolse oppositie staakt bezetting parlement Warschau

De Poolse oppositie heeft na ruim drie weken haar bezetting van het  parlement in Warschau opgegeven.

Sinds halverwege december blokkeerden parlementariërs het gebouw uit protest tegen de regeerstijl van de conservatieve partij PiS, die onder meer de persvrijheid dreigde in te perken en volgens parlementariërs van middenpartij PO minachting voor de democratie heeft getoond.

Het omstreden plan om de parlementaire pers nog maar mondjesmaat toegang te geven tot het parlement ging van de baan. Daarmee is voor de PO een belangrijk doel bereikt. De partij liet donderdag weten dat ''het protest wordt opgeschort''.

Diepe meningsverschillen blijven echter. Zo wil de oppositie dat er opnieuw wordt gestemd over de begroting, maar daar ziet de regeringspartij niets in.

Begroting

Aanvankelijk werd het parlement in december bezet vanwege de omstreden maatregelen voor de parlementaire pers. Hierdoor kon er in het parlement niet over de nieuwe begroting worden gestemd. Om die stemming toch door te laten gaan, besloot de parlementsvoorzitter in een kleinere zaal te gaan zitten en werd de media de toegang ontzegd.

De oppositie beschuldigde de parlementsvoorzitter daarop van het schenden van de grondwet omdat er tijdens de stemming geen geldig quorum zou zijn geweest en de bezetting van het parlement hield stand.

Pas over twee weken komt het Poolse parlement voor het eerst weer bijeen.

Lees meer over:
Tip de redactie