China voert honderden arrestaties uit in strijd tegen milieuvervuiling

Chinese autoriteiten hebben vorig jaar 720 mensen aangehouden in hun 'oorlog tegen milieuvervuiling'. Ook inde het land 21,8 miljoen dollar (ruim 20,5 miljoen euro) aan boetes.

De gearresteerden bevuilden mogelijk het milieu, melden Chinese media donderdag. Voor het derde jaar op rij probeert China de milieuvervuiling in het land aan te pakken. Door de snelle economische groei de laatste decennia is er sprake van ernstige vervuiling van lucht, land en water.

Volgens het Chinese staatspersbureau Xinhua heeft Peking vorig jaar zeker elf projecten afgewezen, omdat ze mogelijk het milieu konden beschadigen. Die projecten zouden een waarde hebben van ruim 97 miljard yuan (ruim 13,2 miljard euro).

De regering van China deelde vorig jaar ook ruim tienduizend boetes uit aan mensen die het milieu vervuilden. Daarnaast kregen zeker tienduizend automobilisten een boete voor het overmatig uitstoten van uitlaatgassen, meldt de krant Shanghai Daily.

'Oorlog'

China's "oorlog tegen vervuiling" begon in 2014. De regering wilde onder meer zes miljoen zeer vervuilende auto's van de weg halen. Ook eiste het land dat er sneller milieuvriendelijkere technieken werden ingevoerd.

Veel Chinezen worden jaarlijks ziek vanwege de vervuilde lucht. Deze maand moesten autoriteiten nog verschillende waarschuwingen uitgeven voor zware smog. Honderden vluchten van en naar grote steden moesten worden geannuleerd. Ook werden wegen afgesloten vanwege het beperkte zicht en moesten mensen binnenblijven.

Op de eerste dag van 2017 liep de concentratie gevaarlijk fijnstof in de hoofdstad op tot 24 keer het niveau dat door de Wereldgezondheidsorganisatie wordt gezien als veilig.

Lees meer over:
Tip de redactie