Tillerson ziet geen reden om economische sancties Rusland op te heffen

Rex Tillerson, de aankomende Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken,  ziet voorlopig geen aanleiding de economische sancties tegen Moskou op te heffen.

Tillerson zei dat woensdag tijdens een hoorzitting van de Senaat in Washington. Hij wil wanneer hij op 20 januari in functie treedt, eerst eens even rustig aanzien hoe de zaken zich ontwikkelen.

De 64-jarige bewindsman is vrij goed ingevoerd in de Russische politiek. Hij kent president Poetin persoonlijk omdat hij als president van het Amerikaanse olieconcern ExxonMobil frequent in Moskou kwam.

De sancties werden ingesteld na de annexatie begin 2014 door Rusland van het tot dan Oekraïense schiereiland de Krim. Tillerson noemde tegen de Senaat de inlijving van de Krim onrechtmatig. Rusland, zo betoogde hij, heeft zich land toegeëigend dat niet van hem was.

Over Ruslands optreden in Syrië was hij een stuk gematigder. Er is voor zover Tillerson nu bekend geen sprake van oorlogsmisdaden.

Trump

Tijdens een langdurige en soms agressieve ondervraging door de Senaat weerde Tillerson zich flink. Hij week daarbij regelmatig af van de meningen van Donald Trump.

De voormalige directeur van olieconcern ExxonMobil zei een assertieve politiek voor te staan, een ander geluid dan dat van Trump die voor alles eerst binnen de grenzen van de Verenigde Staten wil werken. De 64-jarige Tillerson kijkt al flink in de rest van de wereld rond en is niet van plan er het zwijgen toe te doen.

Agressief

Hij noemde Rusland agressief en zonder meer een gevaar voor de VS. Dat klinkt heel anders dan de verzoenende toon die de nieuwe president over Moskou bezigt. Ook over China liet de minister zich onomwonden uit. De Chinezen moeten niet denken dat ze zomaar alle kleine eilanden in de Zuid-Chinese Zee kunnen opeisen. De VS zal dat niet tolereren.

Lees meer over:
Tip de redactie