Trump ingelicht over 'belastende informatie in handen van Russen'

De Amerikaanse inlichtingendiensten hebben Donald Trump vorige week geheime documenten getoond waaruit zou blijken dat Russische spionnen belastende informatie over hem hebben.

Het zou gaan om zowel persoonlijke als financiële informatie, zeggen bronnen tegen CNN. Er wordt ernstig getwijfeld aan de echtheid van de informatie. Het document is opgesteld in opdracht van tegenstanders van Trump en aanhangers van Hillary Clinton.

De Amerikaanse opsporingsdienst FBI doet onderzoek naar de geloofwaardigheid en juistheid van de beschuldigingen, die vooral gebaseerd zouden zijn op informatie uit Russische bronnen. Trump zou door de inlichtingendiensten zijn geïnformeerd, zodat hij weet dat dergelijke verhalen over hem de ronde doen.

Het Kremlin ontkent dat de geheime diensten belastende informatie over Trump hebben. Het document wordt afgedaan als fictie, schrijft persbureau Interfax. Rusland vermoedt dat de informatie is uitgelekt om de relatie tussen Rusland en de VS verder te beschadigen.

Documenten

De documenten zijn dinsdagavond gepubliceerd door nieuwssite BuzzFeed. Trump doet op Twitter de berichtgeving af als een politieke heksenjacht. De site benadrukt in de berichtgeving dat het gaat om ongeverifieerde informatie. Ook wordt er gewezen op fouten in het rapport.

Volgens The New York Times circuleert het document al langer in Washington onder politici en journalisten. De inlichtingendiensten wilden Trump op de hoogte brengen voor het geval de informatie naar buiten zou komen.

Chantage

De Russische veiligheidsdienst FSB heeft volgens het document genoeg informatie om Trump tijdens zijn presidentschap te chanteren, mocht Rusland dat willen. Zo zouden er bewijzen zijn van perverse seksuele handelingen van Trump in Moskou, die door de dienst zijn gefaciliteerd en vastgelegd.

Ook zou Rusland Trump hebben verleid met lucratieve zakendeals, al zou hij daar niet op zijn ingegaan. Trump zou contact hebben gehad met de Russische diensten en dissidenten bij de Democratische Partij voor het uitwisselen van informatie tijdens de verkiezingen.

MI6

De informatie zou deels boven water zijn gekomen dankzij een oud-medewerker van de Britse inlichtingendienst MI6, die tegenwoordig een eigen bedrijf heeft. Hij liet zich door politieke tegenstanders van Trump inhuren om belastende informatie te vinden over hun rivaal. CNN kwam niet met details over de beschuldigingen.

Een Amerikaanse overheidsfunctionaris zei tegen persbureau Reuters dat inderdaad nog moet blijken of de beschuldigingen kloppen. Sommige informatie van de voormalige Britse inlichtingenfunctionaris zou onjuist zijn gebleken, maar over het algemeen zou zijn eerdere werk geloofwaardig zijn.

Tip de redactie