Een jury in de Verenigde Staten heeft Dylann Roof veroordeeld tot de doodstraf voor het bloedbad dat hij aanrichtte in Charleston in 2015.

In juni 2015 schoot hij in een kerk in South Carolina negen zwarte kerkgangers dood omdat hij een rassenoorlog wilde ontketenen.

Twaalf juryleden hebben dinsdag bijna drie uur overleg gehad over de veroordeling. Volgens lokale media staarde de 22-jarige Dylann Roof strak voor zich uit toen het doodsvonnis werd voorgelezen.

Roof heeft geen advocaat maar verdedigt zichzelf. Eerder dinsdag zei hij tijdens zijn slotpleidooi dat hij nog steeds vindt dat het bloedbad iets was wat hij moest doen.

Schutter Charleston vervolgd voor negen moorden
Schutter Charleston vervolgd voor negen moorden

Reacties

De voormalige advocaten van Roof schrijven in een verklaring dat het ze spijt richting de nabestaanden dat de rechtsgang "zo weinig licht op de oorzaken van deze tragedie heeft geworpen". 

"Het recht heeft gezegevierd in Charleston", twittert een nabestaande van een van de negen slachtoffers na de uitspraak van de jury. "Er is geen plaats voor haat, racisme of discriminatie in een geciviliseerde samenleving." 

Roofs familie zegt in een verklaring altijd te zullen blijven worstelen met de vraag waarom hij de moorden pleegde.

Schuldig

De veroordeelde werd in december al schuldig bevonden aan ''door haat ingegeven misdaden''. De meervoudige moordenaar, die zich presenteerde als blanke racist, vindt zichzelf volledig toerekeningsvatbaar.

Roof gaf eerder al aan niets in het werk stellen om de doodstraf te ontlopen. In een brief aan de federale rechtbank schreef hij ''geen beroep te zullen doen op psychiaters of proberen aan te tonen dat hij geestelijk gestoord is''.